Για την σχεδιαζόμενη κατάργηση Περιφερειακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών.

βουλε

Είναι νωπές οι μνήμες στην Αχαϊκή κοινωνία από την κυβερνητική απόφαση για την κατάργηση της Νομικής σχολής στην Πάτρα, αλλά και από την κυβερνητική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Δυστυχώς, οι αποφάσεις αυτές είχαν ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο ακαδημαϊκό τοπίο της περιοχής μας όσο και στην τοπική οικονομία, αλλά και στην ανάπτυξη ολόκληρου του νομού Αχαΐας.

Το τρίτο χτύπημα έμελλε να έρθει από την Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αποφάσισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας Τμημάτων μιας Σχολής σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές ή ερευνητικές.

Υπογραμμίζουμε ότι η θέση αυτή μας βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετους, τα δε επιχειρήματα που επικαλείται η Επιτροπή για τον επικείμενο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Πανεπιστήμιου Πατρών είναι -επιεικώς- έωλα, αφού οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές και βιβλιοθήκες.

Έωλο και αστήρικτο είναι όμως και το επιχείρημα περί μη εξασφάλισης  του πυρήνα του προγράμματος σπουδών εκ των ενόντων, δηλαδή με μόνιμα μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ [15 μέλη για κάθε τμήμα]. Η κυβερνητική απόφαση για σταγονομετρική στήριξη του Πανεπιστημίου μας με μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, αντί να αποτελέσει ένα σαφές διεκδικητικό πλαίσιο για τη Σύγκλητο, φαίνεται ότι είναι η δικαιολογία για τη διακοπή λειτουργίας περιφερειακών τμημάτων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η απόφαση αυτή της Επιτροπής Στρατηγικού  Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών κινείται σε λάθος δρόμο.

Καλούμε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών και την Πανεπιστημιακή κοινότητα να επανεξετάσουν και, εν τέλει, να ανακαλέσουν την απόφασή τους αυτή.

Καλούμε όμως και το λοιπό πολιτικό προσωπικό του Νομού, το οποίο λέξη δεν είπε για την κατάργηση της Νομικής και την αναστολή λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων από την κυβέρνηση, αλλά τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την σχεδιαζόμενη κατάργηση Τμημάτων σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε μεγάλες αποστάσεις, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε από κοινού το νέο αυτό πλήγμα για την περιφέρεια του Νομού μας.

 

Με εκτίμηση,

Οι βουλευτές

Κώστας Μάρκου-Σία Αναγνωστοπούλου

Αλεξάνδρου Υψηλάντου 216, Πάτρα

Τηλ:   2610313501 -2610273216

/ Βουλευτές Αχαΐας