Για την Εργατική Πρωτομαγιά. Του Κώστα Μάρκου

Μαρκου

 

 

Η 1η του Μάη στο Σικάγο το 1886 και οι αγώνες των εργατών για “Οκτώ ώρες εργασία, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο”, η πρώτη Απεργία στη Δράμα το 1888 από τους καπνεργάτες για 10 ώρες δουλειάς, η Θεσσαλονίκη του 1936, των απεργών καπνεργατών, του Τάσου Τούση και του θρήνου της μάνας μπροστά στο νεκρό γιο της, είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που έδωσαν περιεχόμενο και αιωνιότητα στη σημερινή μέρα.

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί μέρα ορόσημο για τον κόσμο της εργασίας. Μέρα ιστορικής και συλλογικής μνήμης, μέρα προάσπισης και διεκδίκησης των εργασιακών του δικαιωμάτων. Μέρα εφαλτήριο για τις νέες διεκδικήσεις των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας.

Σήμερα οι εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά είναι μεταξύ άλλων ακόμα μια πράξη καταδίκης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, της διάλυσης του ΣΕΠΕ, της φτωχοποίησης του κόσμου της εργασίας και των απειλών των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους μπροστά στα μάτια των Υπουργών της.

Για να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη για τον κόσμο της εργασίας, αύξηση των μισθών, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και έλεγχος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Σε 20 μέρες τα αιτήματα του κόσμου της εργασίας, των ανθρώπων δηλαδή που έφτιαξαν με τα χέρια τους και κάποτε με το αίμα τους αυτή τη χώρα, θα βρουν δικαίωση μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.