*Του Μάριου Σκυλάκου
Απόλυτα επιτυχημένη θεωρείται η έξοδος της χώρας στις αγορές χρήματος, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, με επιτόκιο 3,60%. Ο στόχος, που ήταν η άντληση 2,5 δις
επετεύχθη απόλυτα, καθόσον η ζήτηση υπερέβη τα 10 δις. Το νέο ποιοτικό στοιχείο της έκδοσης, είναι πως οι προσφορές που υπέβαλαν κερδοσκοπικά hedge funds ήταν μόνο το 8% ενώ οι υπόλοιπες υποβλήθηκαν από θεσμικούς επενδυτές, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία.
Και πάλι όμως περίσσευσαν οι λαθροχειρίες από μεριάς του αντιπολιτευόμενου τύπου, που αμέσως υιοθέτησε η Νέα Δημοκρατία. Συνέκριναν το επιτόκιο δανεισμού της χώρας με το αντίστοιχο σημερινό της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, για να αποφανθούν ότι η χώρα δανείστηκε δήθεν ακριβά. Αποκρύπτουν όμως ότι η Ιρλανδία στην πρώτη έξοδο της στις αγορές το 2013, δανείστηκε 5 δις, με επιτόκιο 4.15%.
Αντίστοιχα η Πορτογαλία επέστρεψε στις αγορές τον Ιανουάριο του 2013 με έκδοση 5ούς ομολόγου με επιτόκιο 4,89%, τον δε Μάιο του 2013 εξέδωσε 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,67% προκειμένου να δανειστεί 3 δις.
Αλλά και τα προ μνημονίων επιτόκια δανεισμού της χώρας για το διάστημα 2007 – 2010 στα ομόλογα 5ετούς διάρκειας, κυμάνθηκαν από 4,10% έως 6,10%, κατά πολύ υψηλοτέρα του 3,60% που επετεύχθη.
Οι λόγοι της επιτυχούς και πάλι εξόδου της χώρας στις αγορές είναι αναμφίβολα η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στη χώρα, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους ξένου οίκους αξιολόγησης και η ύπαρξη του αποθεματικού των 23δις , το λεγόμενο «μαξιλάρι», το οποίο μπορεί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Μάριος Σκυλάκος, τραπεζικός, μέλος της οργάνωσης τραπεζικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αχαΐας