Για την δημιουργία αστυνομικού Μεγάρου στο χώρο του ΚΕΤΧ

Ανδρέας Ριζούλης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΤΧ

Άρθρο του Ανδρέα Ριζούλη στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Μαθαίνουμε από τον τοπικό Τύπο πως οι διαδικασίες δημιουργίας του νέου Αστυνομικού Μεγάρου της Πάτρας στο χώρο του  ΚΕΤχ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς

Διαβάζουμε πως ένα κτίριο 9.000τμ θα στηθεί στον κενό χώρο των 17.000τμ του στρατοπέδου και συμπληρωματικά θα γίνουν εργασίες περίφραξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται.

Από την άλλη μεριά η Δημοτική αρχή φαίνεται ευχάριστα να αντιμετωπίζει της δημιουργία του Μεγάρου . Δείχνει πως  δεν είχε ποτέ ένα σχεδιασμό και άποψη για το που θα έπρεπε να γίνει η ανέγερση, καθώς με μεγάλη ευκολία αποδέχθηκε την αλλαγή των σχεδίων από τη σημερινή κυβέρνηση ενώ ο προηγούμενος σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή Αστυνομικού Μεγάρου σε χώρο πλησίον της μίνι περιμετρικής. Χώρο που η ίδια είχε υποδείξει και έγινε δεκτός από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όταν  ήρθε η  πρόταση αλλαγής της θέσης ανέγερσης, η Δημοτική Αρχή ευχαρίστως το αποδέχθηκε χωρίς να φέρει ουδεμία αντίρρηση.

Σαν να απαντά, κάντε το όπου θέλετε εμένα μη με μπλέκετε , περαστικός είμαι.

Πάντως πέρα από κάποιες χλωμές ενστάσεις , ούτε και από το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Δήμο είδαμε κάποια αντίδραση.

Η τοπική κοινωνία του Ανατολικού Διαμερίσματος και των κατοίκων γύρω από το ΚΕΤχ βρίσκεται σε κατάσταση άγνοιας.                                                                                                                                                      Κατ αρχάς Κυβέρνηση και Δήμος δεν μπήκαν σε καμιά προσπάθεια διαβούλευσης και ενημέρωσης των κατοίκων για του τι πρόκειται να αλλάξει στη γειτονιά τους.

Με αυτά και με αυτά, όπως μαθαίνουμε,  φθάνουμε κοντά στη χρονική στιγμή της έναρξης των διαδικασιών ανέγερσης του Μεγάρου, χωρίς να υπάρχει καθαρή εικόνα του τι δημιουργείται εκεί.

Μαθαίνουμε επίσης πως ο ελεύθερος χώρος που απομένει θα δοθεί σε χρήση από τους κατοίκους της περιοχής και της πόλης χωρίς να ξέρουμε τι μεγέθους είναι αυτοί οι χώροι.

Αυτό που δε λέει κάνεις και με κάνει να πιστεύω πως γίνεται εσκεμμένα, είναι πως στο χώρο που απομένει κάποια στιγμή θα έρθει και το πάρκιν των αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, που σήμερα βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Αιρετής Περιφέρειας, καθώς ο χώρος εκεί πρόκειται να γίνει κάποια στιγμή πάρκο.

Τι κερδίζουν οι κάτοικοι; Τι κερδίζει η πόλη;

Σίγουρα κερδίζει ακόμη μια μάντρα. Σίγουρα δεν κερδίζει ένα ακόμη ελεύθερο χώρο.

Αν το συνδυάσουμε και με το παμπάλαιο αίτημα για απόδοση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εντός αστικών κέντρων στους δήμους και κατ επέκταση στους δημότες για δημιουργία ελεύθερων χώρων και αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων από τις τοπικές κοινωνίες, ως χώρους πολιτισμού , αθλητικών δράσεων και αναψυχής τότε μάλλον λίγα κερδίζει.                                                         Σίγουρα κερδίζει ακόμη μια μάντρα και τώρα θα είναι για πάντα.

Τι χάνει;

Προσωπική μου άποψη είναι πως χάνει την ευκαιρία το Ανατολικό Διαμέρισμα και η πόλη , σε συνδυασμό με το υπάρχον πάρκο απέναντι της μάντρας, να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος αθλητικών, πολιτιστικών δράσεων και αναψυχής. Ίσως ο μεγαλύτερος σε αστικό κέντρο στη χώρα, που θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής συνολικά στην πόλη και θα της έδινε τη δυνατότητα , σε ένα μεγάλο μέρος της τουλάχιστον, να αναπνεύσει, να χαρεί ,να δημιουργήσει.

Υπάρχει περιθώριο αντίδρασης και αποτροπής ;

Χλωμό.

Κρίμα.

ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΡΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  – ΑΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ