Για την ανεπανόρθωτη διατάραξη της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας.

βουλευτες

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον  Υπουργό Υγείας, κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου σχετικά με Επιστολή του Δήμου Ερυμάνθου και των Συλλόγων  Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, στην οποία αποτυπώνεται η ανεπανόρθωτη διατάραξη της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας.

Στην επιστολή του, ο Δήμος Ερυμάνθου, αφού πρώτα αναφέρεται στο πόσο σημαντικές είναι οι δομές αυτές για την περιοχή του, καταλήγει στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε μετακίνηση, για την κάλυψη ακόμη και εφημεριών και μόνο, συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών, ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των αναφερόμενων δομών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας προς ζημία των κατοίκων της περιοχής του.

Οι Σύλλογοι της περιοχής, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι προ διετίας κατέθεσαν στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ γραπτό υπόμνημα για τις διαχρονικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, οι οποίες ατυχώς περιμένουν μέχρι και σήμερα την επίλυσή τους. Εκφράζουν την απορία τους για τις αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ για τις πρόσφατες μετακινήσεις των ειδικευόμενων ιατρών στο νοσοκομείο του Αιγίου, καθώς και για τις επικείμενες μετακινήσεις ειδικευμένων ιατρών του ΚΥΧ, οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο ασφυκτικό περιβάλλον στην ομαλή του λειτουργία.

Ήταν θέμα χρόνου όλη η πίεση που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι υγειονομικοί σχηματισμοί της περιοχής μας, να μεταφερθεί στα περιφερειακά Κέντρα Υγείας.

Αποτελεί βέβαια κοινό τόπο ότι είναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει τα κενά στο ΕΣΥ να χάσκουν για να φέρει αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Οι πολίτες όμως αντιλαμβάνονται ότι αυτό για τους πολλούς σημαίνει χειρότερη περίθαλψη. Και για όσους πάσχουν από βαριά νοσήματα λιγότερες ευκαιρίας ίασης και επιβίωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

               Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον κ. Υπουργό

Υγείας 

 

Θέμα: Επιστολή του Δήμου Ερυμάνθου και των Συλλόγων  Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας σε σχέση με την ανεπανόρθωτη διατάραξη της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας.

 

Οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την Επιστολή του Δήμου Ερυμάνθου και των Συλλόγων  Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, στην οποία αποτυπώνεται η ανεπανόρθωτη διατάραξη της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας.

Στην επιστολή του, ο Δήμος Ερυμάνθου, τονίζει ότι οι εν λόγω δομές είναι οι δυο μοναδικές δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, που εξυπηρετούν πάνω από εκατόν πενήντα (150) οικισμούς του Δήμου Ερυμάνθου, αλλά και δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Πατρέων και της βόρειας Ηλείας, καλύπτοντας καθημερινά ιατρεία ασθενών, επισκέψεις σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών (κοινοτικών) ιατρείων και εφημερίες.

Καταλήγει δε στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε μετακίνηση, για την κάλυψη ακόμη και εφημεριών και μόνο, συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών, ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των αναφερόμενων δομών Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας προς ζημία των κατοίκων της περιοχής του.

Στην επιστολή των δυο Συλλόγων, η οποία συντάχθηκε με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘’ΓΝΩΜΗ’’ με τίτλο ‘’Ο κορωνοϊός πιέζει και τα Κέντρα Υγείας’’, οι δυο Σύλλογοι της περιοχής καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και διεκδικήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του πρωτοβάθμιου υγειονομικού ιδρύματος της περιοχής.

Οι Σύλλογοι της περιοχής αναφέρουν επίσης ότι προ διετίας κατέθεσαν στον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ γραπτό υπόμνημα για τις διαχρονικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, οι οποίες ατυχώς περιμένουν μέχρι και σήμερα την επίλυσή τους. Εκφράζουν την απορία τους για τις αποφάσεις της 6ης ΥΠΕ για τις πρόσφατες μετακινήσεις των ειδικευόμενων ιατρών στο νοσοκομείο του Αιγίου, καθώς και για τις επικείμενες μετακινήσεις ειδικευμένων ιατρών του ΚΥΧ, οι οποίες πρόκειται να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο ασφυκτικό περιβάλλον στην ομαλή του λειτουργία.

Τέλος στην επιστολή τους αυτή, οι δυο Σύλλογοι της περιοχής, δηλώνουν την ανεπιφύλακτη στήριξή τους στις προσπάθειες του νυν Διευθυντή και του προσωπικού του ΚΥΧ, καθώς και όλων των εργαζομένων στα περιφερειακά αυτού ιατρεία και την συμπαράστασή τους στο δύσκολο και επίπονο αγώνα των εργαζομένων και ξεκαθαρίζουν ότι δεν δέχονται την υποβάθμιση της υγείας των πολιτών της περιοχής τους με την ανεπαρκή λειτουργία του ΚΥΧ.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά των Επιστολών, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 12.01.2022

Οι βουλευτές που καταθέτουν

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας