Για μια σύγχρονη κεντροαριστερά: Η διαμόρφωση ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου σε ισότιμη βάση.

σιδηροπουλος

Για μια σύγχρονη κεντροαριστερά: Η διαμόρφωση ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου σε ισότιμη βάση.

 

Πέρασαν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτό το διάστημα καταφέραμε να αναδείξουμε την Αριστερά σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σε αυτό το νέο περιβάλλον και έχοντας βγει πλέον από τα μνημόνια διαμορφώνεται ένα άλλο πολιτικό τοπίο στη χώρα, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση δύο πολιτικών  πόλων. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου σε ισότιμη βάση, που θα αντιπαρατίθεται πολιτικά και προγραμματικά με τον συντηρητικό πόλο, τον νεοφιλελευθερισμό και τη δεξιά παράταξη. Σε αυτό τον πόλο έχουν θέση ο ΣΥΡΙΖΑ -ως η βασική σύγχρονη έκφραση της Αριστεράς-, δυνάμεις της οικολογίας, μικρότερες δυνάμεις της Αριστεράς και δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς που απαγκιστρώνονται από τον νεοφιλελευθερισμό.Στο πλαίσιο της δικής μας προγραμματικής πρότασης, προτάσσουμε την προστασία και τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Προτάσσουμε τις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.

Η όποια κινητικότητα εμφανίζεται σήμερα είναι το αποτέλεσμα βαθύτερων πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών που ξεκίνησαν από το 2010 και μετά. Το κάλεσμα για συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ειλικρινές και διαρκές και την πολιτική αυτή υπηρετούμε από τότε, δεν πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει και μπορεί να είναι το κόμμα – κορμός του προοδευτικού πόλου, χωρίς ηγεμονισμούς,  γιατί κάθε πρωτοβουλία συμμαχίας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ισχυρού κόμματος- κορμού.Στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την εμπειρία, τα εχέγγυα αλλά και την πολιτική κουλτούρα του σεβασμού της διαφορετικότητας του συμμάχου μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση της σύγχρονηςκεντροαριστεράς με τη διαμόρφωση ενός πολύμορφου προοδευτικού πόλου που θα μπει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς που μεγαλώνει επικίνδυνα και μέσα σε παραδοσιακές δεξιές δυνάμεις.

52588623_336960556948017_8612824667448672256_n

Μιχάλης Σιδηρόπουλος

Συντονιστής Ν.Ε. Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πελοπόννησος της Κυριακής στις 17.2.2019, στο ένθετο «Συζητήσεις της Κυριακής».

/ Δηλώσεις