Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι – Γιατί για μας η ζωή όλων μετράει!

253244793_1051363385718370_1942741677091943067_n

Πολιτικές ένταξης των Ρομά.

Σε κάποια ευτυχώς ελάχιστα μέσα αναρτήθηκαν απόψεις, με αφορμή το περιστατικό που κατάληξε σε θάνατο ενός συμπολίτη μας Ρομά  μετά από πυροβολισμούς της ομάδας  ΔΙΑΣ, που σωστά μεν καταλογίζουν ευθύνες στο πολιτικό σύστημα για τη διαχρονική αντιμετώπιση των προβλημάτων   ένταξης των Ρομά, αφήνοντας όμως μια επικίνδυνη κατηγοριοποίηση για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο περιθώριο, χαρακτηρίζονται ως πληγή που δεν επουλώνεται και αποτελεί απειλή για την κοινωνία.                          Εύκολα μέσα από μια τέτοια λογική μπορεί να δικαιολογηθεί η οποιαδήποτε βία εκ μέρους της πολιτείας..

Αφού δεν γίνεται κάτι γι αυτούς, τουλάχιστον να προστατευθούμε.

Εύκολα βέβαια μια τέτοια λογική περνά και σε άλλες ομάδες , μετανάστες, άστεγοι και πάει λέγοντας φτάνοντας και ξεπερνώντας τα όρια της εύκολης στοχοποίησης αγγίζοντας εκείνα ,  του ρατσισμού και του φασισμού.

Τώρα γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι;

Παραθέτω επιγραμματικά δράσεις που προωθήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ρομά.

Τον Νοέμβριο του 2016 ψηφίστηκε στη Βουλή ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά..

Για πρώτη φορά, έγινε καταγραφή των 375 οικισμών-καταυλισμών Ρομά. Πρόκειται για πολεοδομική καταγραφή των υγειονομικών συνθηκών από το υπουργείο Υγείας, καθώς και καταγραφή των σχολείων που γειτονεύουν με αυτούς τους καταυλισμούς.

Προχώρησε η μεταστέγαση 70 καταυλισμών που θεωρήθηκαν απαράδεκτοι.

Ζητήθηκε από τους Δήμους να παραχωρήσουν δική τους έκταση ώστε να φτιαχτούν κατοικίες για προσωρινή μετεγκατάσταση, μέχρι να μπορέσουν να ενταχθούν καλύτερα στην κοινότητα και να απολαμβάνουν του επιδόματος ενοικίου.

Εντός του 2018 προχώρησαν παρεμβάσεις σε 29 καταυλισμούς. Πρόγραμμα δημιουργίας πολυκέντρων κοντά σε σε σχολεία. Για πρώτη φορά, οι πληθυσμοί Ρομά οι οποίοι πράγματι είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ σε πολύ υψηλά ποσοστά, έχουν ένα πάγιο εισόδημα το μήνα, για να αντεπεξέρχονται στα βασικά έξοδά τους. Σε αυτό το επίδομα έχουν προστεθεί υπηρεσίες που υποχρεωτικά λαμβάνουν, όπως τρόφιμα, μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα, δωρεάν νερό ανάλογα με τον δήμο, δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς..

Υπάρχουν πολύ περισσότερα να αναφέρω όμως θα σταματήσω εδώ.

Οι πολιτικές πρόνοιας θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Συνέχεια δυστυχώς δεν υπάρχει. Όχι μόνο για τους Ρομά αλλά για όλους τους πολίτες της χώρας. Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται όπως και οι περισσότερες δημόσιες δομές.

Η ισοπέδωση βοηθά την ανάπτυξη σκοταδισμού, φοβίας και στοχοποίησης. Δίνουμε λαβή για να δικαιολογηθεί η βία η οποία στο τέλος μας αγγίζει όλους. Για αυτό και για άλλα πολλά για εμάς η ζωή όλων των ανθρώπων μετράει, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικής προτίμησης.

ΡΙΖΟΥΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αναπληρωτής συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας,

πρώην βουλευτής.

/ Συνεντεύξεις