Γεώργιος Σπηλιόπουλος: Ο παιδίατρος βουλευτής της ΕΔΑ

EDA 1

ΗΑχαΐα έχει την τιμή να περιλαμβάνει στα παιδιά της τον μεγάλο παιδίατρο Γεώργιο Σπηλιόπουλο. Γεννήθηκε στο Αίγιο το 1901, γιος του Γιάννη Σπηλιόπουλου.

Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου εργάστηκε επί διετία σαν παιδίατρος. Το 1928 ήρθε στην Αθήνα, όπου έφτασε στον βαθμό του υφηγητή του πανεπιστημίου.

Την περίοδο 1929-1939 ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος είναι ένας εκ των επτά που εκπόνησαν ”διατριβή επί διδακτορία”. Τη δεκαετή αυτή περίοδο, είκοσι πέντε είναι οι ”αριστείς παιδίατροι” που λάμπρυναν με την παρουσία τους την παιδιατρική σε όλη τη χώρα. Ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος υπήρξε ένας εξ αυτών.

Στο συγγραφικό έργο του, σημειώνουμε την «Επίτομη Διαγνωστική και Θεραπευτική των παιδικών νόσων», που εξεδόθη στην Αθήνα το 1936.

Η επιστημονική δραστηριότητα αυτή γίνεται επί καθηγητού Γεωργίου Νικ. Μακκά (1877-1946), που υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας στις 25 Φεβρουαρίου 1931 και που είχε απολυθεί επί έναν χρόνο, επί δικτατορίας Κονδύλη, και στην θέση του είχε τοποθετηθεί τότε ο Κων. Χωρέμης.

ΕΔΑ
(Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΕΔΑ το 1956. Ο Σπηλιόπουλος στέκεται όρθιος πίσω από την πρώτη βουλεύτρια της Αριστεράς Βάσω Θανασέκου. Στο κέντρο ο πρόεδρος Γιάννης Πασαλίδης, γυναικολόγος, πίσω του όρθιος ο Ηλίας Ηλιού)

Στις δημοτικές εκλογές του 1951, ο Σπηλιόπουλος είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα. Παίρνει ποσοστό 16,7%. Είναι η πρώτη προσπάθεια του ΚΚΕ για αυτόνομη εκλογική καταγραφή μετά τον Εμφύλιο. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψη του Νίκου Μπελογιάννη.

Ο Γεώργιος Σπηλιόπουλος εκλέχτηκε με την ΕΔΑ στις 8 Δεκέμβρη 1951 βουλευτής Αθήνας στη θέση του Στέφανου Σαράφη, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε με την αντισυνταγματική δικαιολογία ότι ήταν εξόριστος. Εκλέχτηκε και το 1956.

Στις 11 Μάη του 1958 είναι ένας από τους δύο βουλευτές που εκλέγει η ΕΔΑ στην Αχαΐα, ο άλλος είναι ο δάσκαλος Δημ. Παπαθανασόπουλος. Είναι η χρονιά που η ΕΔΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Επανεκλέγεται στην Αχαΐα το 1963.

Ήταν παντρεμένος με την Άννα Σπηλιοπούλου και είχαν μία κόρη.

Τελευταία φορά πολιτεύτηκε στην Α’ Αθήνας το 1974 με τη σημαία της Ενωμένης Αριστεράς. Είχε υπογράψει τότε την ιδρυτική διακήρυξη της Ενωμένης Αριστεράς με τον Ηλία Ηλιού εκ μέρους της ΕΔΑ.

Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου 1977 και κηδεύτηκε στη Μητρόπολη Αθήνας.

Τάφηκε στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.

Στον Γιώργο Σπηλιόπουλο είχα αφιερώσει την ομιλία μου στην 18η ετήσια διημερίδα του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πάτρας στις 13/5/2018. Ποιος να φανταζόταν ότι το μωράκι που εξέτασε πριν 60 χρόνια θα έγραφε κάποτε γι΄ αυτόν;

Να σημειώσουμε, επί τη ευκαιρία, ότι οι παλιοί αριστεροί αισθάνονταν ασφάλεια να εξετάσει τα μωρά τους ο Σπηλιόπουλος και τα πήγαιναν για εξέταση στην Αθήνα!

* Ευχαριστίες για την ταυτοποίηση φωτογραφίας του Γιώργου Σπηλιόπουλου:

– Στον διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών και συγγραφέα Γιάννη Μπαλαμπανίδη και στη συγγραφέα Κατερίνα Λαμπρινού.

– Στα ΑΣΚΙ και την κ. Άντα Κάπολα.

– Στον Πατρινό ιστορικό Γιώργο Μόσχο για την αποστολή της συγκεκριμένης φωτογραφίας του άρθρου.

Βιβλιογραφία:

– Αρχεία Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Αθηνών.

– Βιογραφία Ηλία Ηλιού τού Ηλία Νικολακόπουλου.

– Χρονικό της Παιδιατρικής Κλινικής (1929-1946) των Ι.Γ. Τσουκαλά και Γ.Ι. Τσουκαλά.

** Ο Γρηγόρης Μαρκέτος είναι παιδίατρος, διευθυντής ΕΣΥ, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

/ ειδησεις