Βιογραφικό σημείωμα του Γεωργίου Νικολάου. Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

64726935_476397376462675_5145762555985133568_n

Σπούδασα Επιστήμες της Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Γαλλία και υποστήριξα τη διδακτορική μου διατριβή το 1999 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχω διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Γαλλία, έχοντας διατελέσει Πάρεδρος επί  θητεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Υπηρέτησα ως μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο τη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική, από τον Σεπτέμβριο του 2001 έως το Μάιο του 2015, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος από το 2013 έως το 2015.

Από το Μάιο του 2015, υπηρετώ ως Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (πρώην ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο είμαι και Πρόεδρος. Έχω συνεργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με το Ανοικτό και με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια την ακαδημαϊκής μου πορείας έχω συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό με πληθώρα δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών  μου δραστηριοτήτων, έχω αναλάβει την επιστημονική ευθύνη ερευνητικών ευρωπαϊκών και πανελλαδικής εμβέλειας προγραμμάτων, τα οποία εστιάζουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με θέματα κοινωνικού ρατσισμού, διαπολιτισμικότητας και κοινωνικής ένταξης.

Από τα μαθητικά μου χρόνια έχω αναπτύξει έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση στο χώρο της σοσιαλιστικής δημοκρατικής Αριστεράς, με αρκετές θέσεις ευθύνης τόσο στον πολιτικό όσο και στο συνδικαλιστικό χώρο.

Είμαι πατέρας δύο κοριτσιών, 24 και 20 ετών αντίστοιχα.