«Αφού τα έκανε «μούσκεμα», η κυβέρνηση δεν διστάζει να πνίξει στη μικροπολιτική λάσπη ακόμα και την Ακρόπολη»

αναγνωστοπουλου

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αφού τα έκανε «μούσκεμα», αυτή τη φορά κυριολεκτικά, και στην περίπτωση του κορυφαίου μνημείου της Ακρόπολης, καταφεύγει και πάλι στη μικροπολιτική επικοινωνιακή λάσπη σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συσκοτίζοντας τον δημόσιο διάλογο και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αποποιείται τις ευθύνες της και αφήνει αναπάντητα αμείλικτα ερωτήματα.

Το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να υλοποιήσει τις νέες εκτεταμένες διαστρώσεις εν κρυπτώ, χωρίς να τηρήσει τις αναγκαίες θεσμικές διαδικασίες διαβούλευσης και δημοσιοποίησης, αλλά και με ανεπίτρεπτη βιασύνη, αλλάζοντας άρδην την προηγούμενη πολύ ηπιότερη διάταξη και επιβαρύνοντας σημαντικά την απορροή των υδάτων. Με την πρώτη δημοσιοποίηση εικόνων των νέων διαστρώσεων, ειδικοί επιστήμονες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο και δυστυχώς οι πρόσφατες βροχοπτώσεις τους επιβεβαίωσαν. Τα σχετικά έγγραφα εξάλλου αποδεικνύουν ότι το ίδιο το ΚΑΣ επισήμανε την αναγκαιότητα υδραυλικής μελέτης για την παροχέτευση των ομβρίων, ακριβώς λόγω της μεγάλης έκτασης και της μη διαπερατότητας των διαστρώσεων (συν. 1). Η μελέτη αυτή, ωστόσο, παραπέμφθηκε στις καλένδες ή τουλάχιστον δεν προτάχθηκε της υλοποίησης της παρέμβασης. Αποτέλεσμα, οι θλιβερές εικόνες που όλοι είδαμε στα βίντεο που κυκλοφόρησαν.Πλέον, για να διαμορφωθούν διαφυγές και απορροές των ομβρίων θα πρέπει να διατρηθούν εκ των υστέρων τμήματα των διαστρώσεων, κατά τη γνωστή μέθοδο του «ράβε-ξήλωνε».

Στην προσπάθειά της να αποποιηθεί τις ευθύνες της, η υπουργός Πολιτισμού, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνέντευξη, επικαλέστηκε «μελέτες» του 2014 που αφορούσαν το ζήτημα των ομβρίων και δήθεν δεν προχώρησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για μια ακόμη φορά συλλαμβάνεται ψευδόμενη, αφού το θέμα των ομβρίων της Ακρόπολης απασχόλησε το ΚΑΣ τον Απρίλιο του 2014,αντιμετωπίζοντας βέβαια την τότε κατάσταση του μνημείου χωρίς τις εκτεταμένες νέες διαστρώσεις, σε επίπεδο προμελέτης και χωρίς στη συνέχεια, επί της τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία η ίδια ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου, να προχωρήσει η σειρά οριστικών μελετών που είχε θέσει ως όρο το ΚΑΣ (συν. 2). Η δε μελέτη που εγκρίθηκε στις 31/12/2014 και στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός στη Βουλή αφορούσε άλλο ζήτημα (στερέωση ασταθειών των βραχωδών πρανών κατά μήκος των νοτιοδυτικών προσβάσεων του μνημείου)και υλοποιήθηκε στη συνέχεια επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (συν. 3).

Η υπουργός, επιχειρώντας κατά την προσφιλή της συνήθεια να «φορτώσει» δικές της ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,δεν διστάζει να εκθέσει τα στελέχη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, που μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει ουσιαστικά αυτά που ήταν και πριν το 2015, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για πολυετή αδράνεια.

Εκθέτει, βέβαια, και τον χορηγό των νέων διαστρώσεων, καθιστώντας τον εταίρο στην ευθύνη για ένα έργο αποσπασματικά σχεδιασμένο και βιαστικά υλοποιημένο, το οποίο προκάλεσε, όχι άδικα, αντιδράσεις τόσο από ειδικούς επιστήμονες, όσο και από πολίτες.

Αν κανείς θέλει να γνωρίσει το πλούσιο έργο του εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού που επιτελέστηκε στην Ακρόπολη και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να προσφύγει στις «Ενημερωτικές Ειδήσεις» που εκδίδονται από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Θα βρει εκεί την πλέον αποστομωτική απάντηση στην εικόνα δήθεν εγκατάλειψης που ματαίως επιχειρούν να καλλιεργήσουν η Νέα Δημοκρατία και η κ. Μενδώνη (συν. 4-5).

Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισαν τα έργα που παραλήφθηκαν εν εξελίξει και υλοποιήθηκαν πολλά νέα, πάντοτε με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους επιστήμονες των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφεύγοντας τους επικοινωνιακούς πομφόλυγες και τον υπερβάλλοντα θόρυβο της μικροπολιτικής. Οι «Ενημερωτικές Ειδήσεις» της ΥΣΜΑ καταγράφουν σειρά μελετών και έργων, μεταξύ των οποίων, για να περιοριστούμε σε θέματα που έθιξε με τις δηλώσεις της η υπουργός,μελέτες και εργασίες αποκατάστασης και επισκευής σε διάφορα σημεία των τειχών, επισκευές στο Βόρειο Τείχος στο πλαίσιο της αντικατάστασης του παλιού εργοταξιακού αναβατορίου με κανονικό ανελκυστήρα πλαγιάς (έργο που δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να υλοποιηθεί ως δημόσιο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων)και συνεχής βελτίωση της εικόνας της Ακρόπολης, με την οργανωμένη και σταδιακή απελευθέρωση μεγάλων τμημάτων του μνημείου από τα εκάστοτε μη αναγκαία μηχανήματα, υλικά και ικριώματα. Επίσης, έγινε χαρτογράφηση του δικτύου ηλεκτροδότησης του χώρου για την αναβάθμισή του και αντιμετωπίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα στην εγκατάσταση του αντικεραυνικού συστήματος του 2014. Μεγάλο επίτευγμα και τομή στη διαχείριση του χώρου της Ακρόπολης υπήρξε βέβαια το ηλεκτρονικό εισιτήριο που εγκαταστάθηκε με απόλυτη επιτυχία και,μαζί με σειρά οργανωτικών και διοικητικών βελτιώσεων στην έκδοση των εισιτηρίων, αναβάθμισε σημαντικά τις υπηρεσίες που παρέχονται στα εκατομμύρια των επισκεπτών, διασφαλίζοντας παράλληλα τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα του μνημείου και τη διευθέτηση των ομβρίων, ο σχεδιασμός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιζητούσε σε αυτή τη φάση να γίνονται οι πλέον ήπιες διαμορφώσεις, με τις οριστικές παρεμβάσεις να αποτελούν αντικείμενο ευρείας επιστημονικής διαβούλευσης, ώστε να υλοποιηθούν με ολοκληρωμένο τρόπο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα αναστηλωτικά προγράμματα. Ο προγραμματισμός αυτός, που είναι ο δεοντολογικά ορθός, επιβεβαιώθηκε δημοσίως από τον νυν πρόεδρο της ΕΣΜΑ καθηγητή κ. Μ. Κορρέ κατά την πρόσφατη αυτοψία μας στην Ακρόπολη. Αυτόν τον προγραμματισμό ανέτρεψε αιφνιδιαστικά η σημερινή κυβέρνηση, υποτάσσοντας τις ανάγκες του μνημείου στην εφήμερη επικοινωνιακή εκμετάλλευση και χρησιμοποιώντας προσχηματικά τις υπαρκτές ανάγκες των ανάπηρων και εμποδιζόμενων ατόμων. Αποτέλεσμα αυτών των εσπευσμένων παρεμβάσεων είναι τα προβλήματα που προκύπτουν σήμερα με τα όμβρια, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι αντιδράσεις ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας.

Δυστυχώς, ο τρόπος που αποφασίζει και ενεργεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει οδηγήσει τη χώρα από τη θέση του διεθνούς προτύπου επιστημονικής δεοντολογίας, τεχνικής εφαρμογής και επιτυχούς διαχείρισης των μνημείων,στη δεινή θέση του παραδείγματος προς αποφυγή διεθνώς.

/ Βουλευτές Αχαΐας