Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιατρών Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.

βουλευτες

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον  Υπουργό  Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου  σχετικά με την απόφαση της  Γενικής Συνέλευσης των Ιατρών Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

Το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό κλινών, το Γ.Ν. «Ο Άγιος Ανδρέας» καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα μεγάλο αριθμό Covid περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εισάγονται κατά δεκάδες στην εφημερία. Οι Ιατροί καταγγέλλουν η ΜΕΘ Covid στήθηκε με πρόχειρο τρόπο και χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία της, ενώ οι συνάδελφοί τους που έχουν επιφορτιστεί με την λειτουργία της δεν επαρκούν για τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών. Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με έναν απλό αναπνευστήρα και ένα monitor, είναι πλέον καθημερινότητα, ενώ με εντολή της διοίκησης  εφημερεύουν στην ΜΕΘ γιατροί άσχετων ειδικοτήτων χωρίς καμία εμπειρία από εντατική θεραπεία και διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών.

Η άκρως επικίνδυνη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να κλείσει τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου και να αφήσει στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς που είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση υποβαθμίζει συνολικά τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, συρρικνώνει κρίσιμες λειτουργίες του και δια της ολισθήσεως το μετατρέπει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιατρών Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» για τα προβλήματα του Νοσοκομείου.

Οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την απόφαση της Γ.Σ. Ιατρών του Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» σε σχέση με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, όπου, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικόυλικοτεχνικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό κλινών, καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα μεγάλο αριθμό Covid περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εισάγονται κατά δεκάδες στην εφημερία.

Οι Ιατροί καταγγέλλουν ότι η ΜΕΘ Covid στήθηκε με πρόχειρο τρόπο και χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές για την ασφαλή λειτουργία της, ενώ οι συνάδελφοί τους που έχουν επιφορτιστεί με την λειτουργία της δεν επαρκούν για τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών. Επιπλέον, οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με έναν απλό αναπνευστήρα και ένα monitor, είναι πλέον καθημερινότητα, ενώ με εντολή της διοίκησης  εφημερεύουν στην ΜΕΘ γιατροί άσχετων ειδικοτήτων χωρίς καμία εμπειρία από εντατική θεραπεία και διαχείριση διασωληνωμένων ασθενών.

Επίσης στην απόφαση της Γ.Σ. γίνεται λόγος για την άκρως επικίνδυνη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από ειδικευόμενους ιατρούς άνω των έξι μηνών και για την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου, να κλείσει τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου και να αφήσει στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς που είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση.

Επισυνάπτεται η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ιατρών.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της απόφασης Γενικής Συνέλευσης Ιατρών, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

 

Αθήνα, 29.11.2021

Οι βουλευτές που καταθέτουν

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας