«Αποκλείονται τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία από τον διαγωνισμό για την «εκπόνηση της μελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου». Αδιαφάνεια, έλλειψη λογοδοσίας, μη ενημέρωση των πολιτών, χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΥΠΠΟΑ για το εμβληματικό έργο της αναβάθμισης, ανάδειξης υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου».

βουλε

Με πρωτοβουλία της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Σίας Αναγνωστόπουλου κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων,  για τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθεί το ΥΠΠΟΑ για την ανάπλαση, αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 37 βουλευτές.

Η ανάδειξη-αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με υπόγεια επέκταση των εγκαταστάσεών του, εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2019. Τον Οκτώβριο 2019, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,  ξεκίνησε να εκπονείται η μελέτη σκοπιμότητας-βιωσιμότητα του έργου  με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΙΣΝ). Η Μελέτη αυτή κατατέθηκε στην Υπουργό Πολιτισμού τον Απρίλιο 2021,δεν παρουσιάστηκε σε κάποια συνέντευξη τύπου από την ίδια την Υπουργό στους πολίτες, τους επιστήμονες ή στα ΜΜΕ και δεν κατατέθηκε για έγκριση σε αρμόδιο όργανο του ΥΠΠΟΑ.

Αρκετούς μήνες μετά, η κ. Μενδώνη ανακοινώνει εκ νέου την υπογραφή σύµβασης δωρεάς µε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οικογένεια Νικολάου Σ. Λαιμού ΑΜΚΕ», για την «εκπόνηση της µελέτης αρχιτεκτονικού προσχεδίου αναβάθμισης, ανάδειξης και υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου».

Πρόκειται απ’ ότι φαίνεται για έναν sui generis κλειστό διαγωνισμό, ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά σε αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού. Για ακόμα μια φορά η σύμβαση αυτή δεν δίνεται στη δημοσιότητα, ούτε έρχεται στη Βουλή για να κυρωθεί.

Στο θέμα, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο της και η πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη στην ΕφΣυν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν με την ερώτησή τους, ενημέρωση των πολιτών, δημόσια διαβούλευση και  διαφάνεια  ειδικά για δημόσια έργα τέτοιας εμβέλειας. Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση αγνοεί συστηματικά τις θεσμικές διαδικασίες μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Για ένα τέτοιο εμβληματικό έργο πολιτισμού, θα έπρεπε να μην αποκλείονται τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία, αλλά να πρωτοπορούν στη διαδικασία του διαγωνισμού και να μην υποβιβάζονται σε βοηθητικά γραφεία δεύτερης γραμμής.

/ Βουλευτές Αχαΐας