Αναφορικά με τις εξελίξεις για το «Τσίπουρο».

συριζα αχαια

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τις εξελίξεις για το «Τσίπουρο».

 

Στην πρόσφατη συνάντηση διήμερων παραγωγών τσίπουρου στο Βασιλικό Ερυμάνθου συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν από την Υπουργική τροπολογία που αφαιρεί από τους μικρούς παραγωγούς το δικαίωμα της χρήσης του όρου “Τσίπουρο” και αντικαθίσταται από τον όρο “προϊόν απόσταξης”.

Στην συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τους Βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ενημερώθηκαν οι παραγωγοί πως η κυβέρνηση ψευδώς αναφέρει πως η αναγκαιότητα της τροπολογίας προκύπτει από εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας.

Από την πλευρά μας χαρακτηρίζουμε ως αυθαίρετη και επικίνδυνη την χρήση της ορολογίας «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» έναντι του ορθού «Τσίπουρο και Τσικουδιά» στο παραγόμενο προϊόν απόσταξης από στέμφυλα σταφυλής με την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Από κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής της ορολογίας και της εγκατάλειψης των όρων «Τσίπουρο και Τσικουδιά».
  2. Σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτή η καινούργια ορολογία την οποία εισάγει η κυβέρνηση με το εν λόγω νομοθέτημα.

III. Καμία σχετική συζήτηση αλλαγής της ορολογίας δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα, ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε, πολύ περισσότερο, στην χώρα μας.
IV. Αυθαίρετα επιχειρείται σύγχυση μεταξύ του παραδοσιακά παραγόμενου αποστάγματος και των κανόνων εμπορίας αλκοολούχων ποτών. Οι κανόνες εμπορίας ουδεμία σχέση έχουν με την παρούσα Οδηγία και την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο.

 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε τροπολογία που δεν έγινε δεκτή και η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:

Επειδή η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά.

Επειδή από αυτήν διαχρονικά παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτισθεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά».                                                          

Επειδή πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους.

Επειδή τέλος η ίδια η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται ακριβώς στους διήμερους αποσταγματοποιούς.
Συνάγεται ευλόγως ότι η ονομασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών.

Δε μας εκπλήσσει η απόρριψη της τροπολογίας καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ στην αγωνία της εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων σβήνει από το χάρτη μικρούς παραγωγούς και οικογενειακή γεωργία. Έχουμε άλλωστε και το πρόσφατο παράδειγμα του εμπαιγμού των σταφιδοπαραγωγών με αποζημίωση -κοροϊδία των 0,15 ευρώ το κιλό για τις απώλειες της πανδημίας.

Η οργάνωση, η διεκδίκηση αλλά κυρίως το τέλος της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος.

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ