Αναφορικά με την εργασία σε ξενοδοχειακές μονάδες ανηλίκων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

συριζα αχαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή ανακοίνωση των Τμημάτων Δικαιωμάτων, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης και Τουρισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την εργασία σε ξενοδοχειακές μονάδες ανηλίκων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Δυο και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει καμία στρατηγική για την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη, σε τομείς δηλαδή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει ολιστικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της φτώχειας, την παιδική προστασία, την αστεγία, την αποϊδρυματοποίηση.

Σε μοντέλο πρόνοιας «Φρειδερίκης» παραπέμπει ο «εκσυγχρονισμός» της Ν.Δ να μην πηγαίνουν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο αλλά να διοχετεύονται σε κακοπληρωμένες δουλειές στα ξενοδοχεία.

Τι απασχόληση θα είναι αυτή; Με ποιο νομικό πλαίσιο θα γίνει αυτό;

Η παιδική εργασία είναι νομοθετημένη στο σύνολό της ανεπαρκώς στην Ελλάδα και διέπεται από το ξεπερασμένο για τις μέρες μας ΠΔ 62/1998. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επέλεξε να νομοθετήσει παιδική εργασία ασυνόδευτων προσφύγων σε ξενοδοχεία εμβόλιμα και σπασμωδικά, χωρίς να ορίζει και τον αντίστοιχο μηχανισμό ελέγχου και εφαρμογής της απαγόρευσης νυχτερινής και υπερωριακής εργασίας και της απαγόρευσης εργασίας μειωμένης κατά τη διάρκεια σχολικού έτους. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι μη επαρκώς στελεχωμένη και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα μεταβεί στα ξενοδοχεία σε νησιά και εν γένει δυσπρόσιτες περιοχές, για να ελέγξει αν τηρούνται οι προβλεπόμενες απαγορεύσεις.

Στο Μπαγκλεντές παιδιά σιδερώνουν ρούχα για μεγάλες φίρμες, στην Ακτή Ελεφαντοστού μαζεύουν κακάο για τις σοκολάτες μας  στο Ελ Σαλβαδόρ ζαχαροκάλαμο για τα αναψυκτικά μας, στην Μπουρκίνα Φάσο βαμβάκι και στην εξομοιούμενη τριτοκοσμική Ελλάδα ….στον τουρισμό. Εκτός από το γεγονός ότι καταλαμβάνουν τις θέσεις έμπειρων και βιοποριζόμενων επί έτη στα ξενοδοχεία  εργαζομένων, θα είναι εφόσον δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και επιτήρησης και τα έρμαια μαύρης και επικίνδυνης για τη σωματική και ψυχική τους υγεία εργασία. Όσο δε λειτουργεί Επιθεώρηση Εργασίας για παιδιά, καθώς και μηχανισμός καταγγελιών τυχόν σωματικής ή ψυχικής εκμετάλλευσης, τα παιδιά δεν μπορούν να μπουν στα ξενοδοχεία απροστάτευτα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υψώνει τείχος προστασίας της παιδικής ηλικίας, δεν θα αφήσει την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να γυρίσει πίσω τη ροή της κοινωνικής προόδου.

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ