Αναφορικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Τμήματος στο Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

συριζα αχαια

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Τμήματος στο Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

 

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τα φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής μας, αντιπροσωπεία του Τμήματος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε το Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς και συνομίλησε με τους εργαζόμενους σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του.

Με τον Ν. 4685/2020, οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μειώθηκαν από 36 σε 24 και μετατράπηκαν σε μονάδες ενός ενιαίου φορέα (ΟΦΥΠΕΚΑ). Υπό αυτό το καθεστώς ο φορέας σήμερα καλείται να προστατεύσει και να διαχειριστεί μια έκταση πολλαπλάσια της αρχικής ακτίνας δράσης του, χωρίς όμως αυτό να συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτόν. Συγκεκριμένα, ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού κόλπου μετατράπηκε σε Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου. Με τον ίδιο νόμο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για διοικητική αυτοτέλεια, με αποτέλεσμα η ήδη εξαιρετικά δύσκολη δουλειά των εργαζομένων να καθίσταται σχεδόν αδύνατη λόγω του όγκου της γραφειοκρατίας που προκύπτει από την λειτουργία του με όρους επιτελικού κράτους. Στο έλλειμα αυτό έρχεται να προστεθεί και η άρνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, να στηρίξουν τον Φορέα στην υλοποίηση δράσεων για τις οποίες υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Με δεδομένη την Κλιματική Κρίση και τα ακραία φαινόμενα που απορρέουν από αυτή, η προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ευαίσθητων προστατευόμενων οικοσυστημάτων θα πρέπει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο του πολιτικού σχεδιασμού κάθε κυβέρνησης. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:

  • κρατάει παγωμένη την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, οι οποίες είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το 2018,
  • παρακάμπτει τα σχέδια διαχείρισης θεσμοθετώντας τη δυνατότητα εγκατάστασης «ήπιων αναπτυξιακών έργων», μέσω προεδρικού διατάγματος
  • καταργεί την αυτοτέλεια των φορέων διαχείρισης, καθυστερώντας την στελέχωσή τους και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές.

Η προστασία της Φύσης χρειάζεται στοχευμένη και αποκεντρωμένη περιβαλλοντική πολιτική με σκοπό το ταίριασμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με τη διατήρηση των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας, γεγονός που αποτυπώνεται οριζόντια στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ν.Ε. Αχαΐας προγραμματίζει σειρά επισκέψεων σε όλα τα ανοικτά περιβαλλοντικά μέτωπα με σκοπό την καταγραφή και αποτύπωση των προβλημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας για την επόμενη ημέρα.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ