«Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου

συριζα αχαια

8.12.2020

Το άρθρο 59 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ είναι πολύ χαρακτηριστικό της αντίληψης που έχει τόσο η ΝΔ όσο και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολιτιστική πολιτική της χώρας.

Σε συνέχεια των περσινών ατυχών δηλώσεων του πρωθυπουργού για μακροχρόνια ανταλλαγή αρχαιοτήτων με το Βρετανικό Μουσείο, δηλώσεις που ρεζίλεψαν τη δίκαια διεκδίκηση από τη χώρας μας των γλυπτών του Παρθενώνα διεθνώς, τώρα η Υπουργός Πολιτισμού, με το προτεινόμενο άρθρο 59, θεσμοθετεί την εξαγωγή συλλογών αρχαιοτήτων σε μουσεία ή άλλα ιδρύματα του εξωτερικού για 50 χρόνια. Μάλιστα, η χρονική διάρκεια της εξαγωγής έχει γίνει λάστιχο, αφού στη διαβούλευση ήταν 10+10, στο σχέδιο νόμου έγινε 50+50, για να καταλήξει χτες στην Επιτροπή να ειπωθεί το 25+25.

Όπου κι αν καταλήξει το νούμερο, η ουσία παραμένει: χαρίζουμε ελληνικές αρχαιότητες σε μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, σαν φτωχοί συγγενείς: Η πεμπτουσία αυτού που κατανοεί η ΝΔ ως “πολιτιστική πολιτική”.

Οι θεωρίες περί «ευρημάτων που θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό», αφορούν τις μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που έχει οργανώσει το ΥΠΠΟΑ ανά τον κόσμο και έχουν αναδειχθεί σε μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, με προβολή της χώρας στο εξωτερικό και προεκτάσεις πολιτιστικής διπλωματίας. Το άρθρο 59 δεν επιδιώκει αυτό. Αντίθετα, επιδιώκει να εμπλουτίσει τις συλλογές ξένων Μουσείων και Ιδρυμάτων, με ελληνικές αρχαιότητες που θα παραμείνουν εκεί για 50+50 χρόνια και είναι αμφίβολο αν θα επιστρέψουν ποτέ! Η προτεινόμενη διάταξη δεν δικαιολογείται από καμία συνθήκη, διακινδυνεύει την ενότητα και την ακεραιότητά των συλλογών των μουσείων της χώρας , αποστερεί από τους πολίτες και τους επισκέπτες των μουσείων μας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε πολιτιστικούς θησαυρούς. Με ποιο -άραγε- εγχώριο αντάλλαγμα;

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να συμπεριφερθεί στην πολιτιστική κληρονομιά κατά τη ρήση των ευαγγελίων “Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς, και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον”. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας  και να ζητήσει την άμεση απόσυρση του άρθρου 59. Να ακυρώσει στην πράξη την ατυχή δήλωσή του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

/ Βουλευτές Αχαΐας