Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Διακήρυξη σχετικά με την κλιματική κρίση που υπεγράφη στο πλαίσιο των εργασιών του EuroMed9.

συριζα αχαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την Διακήρυξη σχετικά με την κλιματική κρίση που υπεγράφη στο πλαίσιο των εργασιών του EuroMed9.

 

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών του EuroMed9 που διοργανώθηκε στην Αθήνα, οι Χώρες του Νότου της ΕΕ, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία, δημοσίευσαν ένα κείμενο Διακήρυξης σχετικά με την κλιματική κρίση και τις θέσεις τους για την αντιμετώπισή της.

Με ικανοποίηση διαβάζουμε πως επαναλαμβάνεται η δέσμευση των μελών στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, όπου τέθηκε ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5C⁰ σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και η δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά σημαντικές τις αναφορές στην αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα του ευρύτερου Μεσογειακού χώρου, στην προστασία και αποκατάσταση των δασικών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων αλλά και την αναγνώριση της αναγκαιότητας μετάβασης σε ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας.

Η Διακήρυξη αναγνωρίζει το διττό ρόλο που θα πρέπει να αναλάβει η ανθρωπότητα, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών (πολιτικής ηγεσίας, οικονομικών παραγόντων και φυσικά της κοινωνίας των πολιτών) για την δημιουργία ενός βιώσιμου, δίκαιου και ασφαλούς μέλλοντος, αφενός με την  αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και αφετέρου με την προσαρμογή των κοινωνιών μας στην κλιματική αλλαγή. Για το λόγο αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συγκρότησης μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Την ίδια στιγμή, σε εθνικό επίπεδο παρατηρούμε την πλήρη απαξίωση του περιβάλλοντος με την ψήφιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του ακραίου αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζιδάκη, το ξεπούλημα των φυσικών μας πόρων. Έτσι η επερχόμενη ενεργειακή φτώχεια θα πλήξει μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών σαν άμεσο αποτέλεσμα των προσανατολισμένων στο κέρδος πολιτικών της κυβέρνησης και ιδιαίτερα της βίαιης και δίχως σχέδιο προσπάθειας απολιγνιτοποίησης.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέδειξε πως είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον. Η μόνη λύση είναι η αποχώρησή της και η ανάληψη της εξουσίας από μία αληθινά προοδευτική, δημοκρατική, αριστερή παράταξη με όραμα και σχέδιο για το περιβάλλον, έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να εναρμονίσει τις δεσμεύσεις της στο εξωτερικό με τις πολιτικές της στο εσωτερικό.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ