Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με το πόρισμα για το προσφυγικό πλαίσιο διεθνούς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

συριζα αχαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με το πόρισμα για το προσφυγικό πλαίσιο διεθνούς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη βασίστηκε προεκλογικά σε ξενοφοβική ρητορική και μετεκλογικά σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα. Πόρισμα -Ντροπή για το λεγόμενο προσφυγικό πλαίσιο διεθνούς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ελλάδα , εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πόρισμα που απλά επιβεβαιώνει την μια και μόνη κεκαλυμμένη πολιτική : Την πολιτική αποτροπής και παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων που ακολουθείται από το Ελληνικό Κράτος.

Μόλις προ ημερών, εξάλλου, δημοσιεύθηκε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία οι επαναπροωθήσεις προσφύγων αποτελούν παγιωμένη πρακτική, που ήδη συνιστά συνοριακή πολιτική του κράτους -φρούριού με το αρμόδιο Υπουργείο του κ. Μηταράκη, να μην έχει μέχρι σήμερα απαντήσει στα πολύ σοβαρά στοιχεία που συνέλεξε στην έρευνά της η οργάνωση. Αναφέρονται χτυπήματα με ραβδιά ή κλομπ , κλωτσιές και σοβαροί τραυματισμοί. Οι άνδρες (πολλοί από αυτούς σε εφηβική ή μετεφηβική ηλικία) συχνά υποβάλλονταν σε εξευτελιστικούς και επιθετικούς ελέγχους με εκγύμνωση , κάποιες φορές μπροστά στα μάτια γυναικών και παιδιών.

Στον απόηχο της έρευνας αυτής, εκδόθηκε το πόρισμα-κόλαφος του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο της Frontex στα σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας . Το πόρισμα καταλήγει στο προσβλητικό αίτημα, να αξιολογήσει η Frontex  τα στοιχεία για παραβιάσεις από τις  Ελληνικές Αρχές θεμελιωδών δικαιωμάτων , για να αποφασιστεί αν συντρέχουν λόγοι για την αναστολή ή τερματισμό της αποστολής της στην Ελλάδα , σύμφωνα με τον κανονισμό της. Αναστολή δραστηριότητας της Frontex έχει αποφασιστεί μόνο για την Ουγγαρία του Όρμπαν…

Η συνοριακή αυτή πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης (απώθηση-εκφοβισμός και βία εναντίον προσφύγων-μεταναστών) που διαπιστώνει η Διεθνής Αμνηστία και το Ευρωκοινοβούλιο, ακολουθείται από την απόφαση του Κοινοβουλίου στη Λιθουανία (κράτος –μέλος της ΕΕ) να εγκρίνει την προηγούμενη εβδομάδα νόμο για τη μαζική κράτηση αιτούντων άσυλο. Χωρίς πολλά-πολλά… Να σημειώσουμε την πρόσφατη επίσκεψη στις 15 Ιούλη της πρωθυπουργού της Λιθουανίας στο Μαξίμου όπου ανερυθρίαστα  ο Μητσοτάκης μίλησε για αναχαίτιση των προσφύγων από την Ελλάδα στο Νότο και την Λιθουανία στο Βορρά.

Δεν είναι αυτή η Ευρώπη των λαών της και αντέδρασε το Ευρωκοινοβούλιο (ομάδα εργασίας βουλευτριών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων) με πόρισμα -προειδοποίηση στην Ελληνική Κυβέρνηση, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να μην αντιλέγει….

Στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι άνθρωποι σε κίνδυνο και ευαλωτότητα φυλακίζονται και κρατούνται γιατί βρέθηκαν σε θέση πρόσφυγα -μετανάστη. Οι επαναπροωθήσεις , ευτελισμοί και βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης καθώς και τα νομικά τεχνάσματα παραβίασης των Διεθνών Συνθηκών παροχής Ασύλου ( Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα ,νόμοι που νομιμοποιούν κράτηση προσφύγων) δε μπορούν να εφαρμόζονται σε ανθρώπους σε ανάγκη, οι οποίοι προσφάτως παρουσιάζονται στην κατευθυνόμενη κοινή γνώμη εν τέλει ως επιδρομείς και εγκληματίες.

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ