Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας αναφορικά με την απορρύθμιση του θεσμού των Λαϊκών Αγορών.

συριζα αχαια

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εν μέσω πανδημίας προσπαθεί να ανατρέψει τον χαρακτήρα του θεσμού των Λαϊκών Αγορών, επιτρέποντας την πλήρη επιχειρηματική δράση ιδιωτών και εταιριών, σε βάρος των απλών παραγωγών.                                                                                                                                          Επίσης με τη «μεταρρύθμιση» που προωθεί απορρυθμίζει εντελώς το τοπίο του ελεύθερου εμπορίου και επί της ουσίας οδηγεί στην ανεργία τους μικροπωλητές που θα χάσουν τις άδειές τους.

1) Οι άδειες χάνουν τη μονιμότητά τους (σε 5 χρόνια για τους Επαγγελματίες και σε 3 για τους Παραγωγούς). Καθίστανται αντικείμενο πλειστηριασμού και κατοχυρώνονται στη μεγαλύτερη προσφορά.

2) Τίθενται οικονομικά κριτήρια και τίτλοι σπουδών.

3) Προωθείται η δραστηριοποίηση εταιριών με τους ίδιους κωδικούς με μικροπωλητές και μικροπαραγωγούς.

4) Μεγιστοποιούνται πρόστιμα και εισάγεται απώλεια αδειών.

5) Φορείς λειτουργίας θα είναι ιδιωτικές εταιρείες. Οι άδειες θα προκηρύσσονται με αντίστοιχα προϊόντα πώλησης.

6) Αυξάνεται το κόστος λειτουργίας.

7) Το πέρασμα της δραστηριότητας των Λαϊκών Αγορών σε ιδιώτες και εταιρίες απαγορεύει ουσιαστικά την πρόσβαση των παραγωγών στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες.

Στηρίζουμε τους Αγώνες των παραγωγών, έμπορων και επαγγελματιών των Λαϊκών Αγορών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την βελτίωση τους για να συνεχίσουν να προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χαμηλής τιμής και ασφαλούς ποιότητας στους καταναλωτές.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην διάλυση των Λαϊκών Αγορών, ένα θεσμό που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη προσφορά στους καταναλωτές, προσφέροντάς τους οικονομικά και ποιοτικά προϊόντα.

Υπογραμμίζουμε ότι στις λαϊκές αγορές πρέπει να συμμετέχουν παραγωγοί και έμποροι και όχι ιδιωτικές εταιρείες γιατί η έλλειψη μεσαζόντων χαρακτηρίζει την λειτουργία τους και εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Καταθέτουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο σύστημα πλειοδοσίας των θέσεων, γιατί έτσι θα αποκλείονται οι πιο αδύναμοι οικονομικά, που αδυνατούν να έχουν το σχετικό κεφάλαιο.

Τονίζουμε, ότι η χορήγηση αδειών σε παραγωγούς πρέπει να γίνεται με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και να μην αποτελεί προτεραιότητα ο τίτλος σπουδών.

Θυμίζουμε πως οι παραγωγοί έχουν στηρίξει την ελληνική οικογένεια με προσωπικό οικονομικό κόστος στα δέκα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τους οφείλουμε το ελάχιστο, που είναι να σταθούμε στο πλευρό τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο με το οποίο μετατρέπει τις Λαϊκές Αγορές σε SUPER MARKET, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των παραγωγών και έμπορων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των φορέων των Λαϊκών Αγορών προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Δηλώνουμε πως θα σταθούμε με κάθε τρόπο δίπλα στους παραγωγούς και μικροπωλητές στον αγώνα για την επιβίωσή τους και τη διασφάλιση του χαρακτήρα των Λαϊκών Αγορών.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ

————————————————————————————

            ΣΥ. ΡΙΖ. Α.  ΑΧΑΪΑΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαϊας

Αλέξανδρου Υψηλάντη 216 και Γουναρη (5ος & 6ος όροφος), Τ.Κ. 26 222, Πάτρα

Τηλ: 2610 220600 / FAX: 2610 340612

email: [email protected]

URL: www.syriza-achaias.gr

FB: Συριζα Αχαίας