Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας αναφορικά με την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στο κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

συριζα αχαια

Το αποτρόπαιο έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε να συντελείται.

Αφού οι θεσμοί σε ανώτατο επίπεδο απέτυχαν παταγωδώς να σταθούν στο ύψος τους, στιγματίζοντας το όνομα και την ιστορία τους, η κυβέρνηση άρχισε το κομμάτιασμα και το ξήλωμα του μοναδικού οπουδήποτε στον κόσμο μνημειακού συνόλου που αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του Μετρό στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ντροπή στους συντελεστές του εγκλήματος. Ντροπή σε εκείνους που διαμόρφωσαν οριακές πλειοψηφίες για να λάβουν αμέσως μετά «θεσούλες» από την κυβέρνηση. Ντροπή στην κ. Μενδώνη, τον κ. Καραμανλή και κάμποσους παρατρεχάμενους που δεν διστάζουν να αναδειχθούν σε σύγχρονους Μοροζίνι και Έλγινγια να κρατήσουν πάση θυσία τις δικές τους «θεσούλες». Ντροπή στον κ. Μητσοτάκη που μοιράζει «θεσούλες» σε όσους είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το προσωπικό του γινάτι να αναδειχθεί σε οδοστρωτήρα και να μην αφήσει τίποτα όρθιο στη θέση του.

Όλοι τους διαπράττουν μέγιστη ύβρι. Βιάζουν ξεδιάντροπα την ακεραιότητα και την αυθεντικότητα της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στερώντας από τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές ένα ανεπανάληπτο δώρο της ιστορίας. Και το κάνουν με έπαρση και αλαζονεία, γράφοντας επιδεικτικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τους κορυφαίους επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που θέλουν και το Μετρό να γίνει πραγματικότητα και τα αρχαία να παραμείνουν αμετακίνητα στη θέση τους. Λύση που υπάρχει και είναι απολύτως ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, όπως έχουν κρίνει τα καλύτερα μυαλά της χώρας στα γεωτεχνικά έργα και τις υπόγειες κατασκευές. Λύση που δεν προβλέπει νέες ανασκαφές, γλιτώνοντας το έργο και τους πολίτες από νέες απρόβλεπτες καταστάσεις και καθυστερήσεις.

Το έγκλημα στον σταθμό Βενιζέλου μας αφορά όλους. Είναι ανεπανόρθωτη πολιτιστική καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων και, ταυτόχρονα, ζήτημα λειτουργίας της δημοκρατίας μας. Με αυτή τη διπλή του σημασία πρέπει να το αντιληφθούμε και τούτη την ύστατη στιγμή να κινητοποιηθούμε για το αποτρέψουμε.

Είναι ιστορικό μας καθήκον απέναντι στις γενιές που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι και ηθικό μας καθήκον απέναντι στη Δημοκρατία.