Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας.

συριζα αχαια

Να «ξεπαγώσει» το  Πανεπιστήμιο

Κλείσαμε ένα χρόνο με κλειστό Πανεπιστήμιο.  Οι διδάσκοντες και οι άλλοι εργαζόμενοι/ες σαν ζόμπι στα γραφεία τους και στα παράθυρα-κελιά οι φοιτήτριες και οι φοιτητές. Ο εγκλεισμός και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προκρίθηκαν φανατικά από την κυβέρνηση, δυστυχώς για την κοινωνία και την εκπαίδευση, σαν τα μόνα φάρμακα ενός υγειονομικού-κοινωνικού προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε χώρο άψυχο, χωρίς φωνές, χωρίς ζωντανό διάλογο, χωρίς εκδηλώσεις, χωρίς ζωή. Μέσα στο περιβάλλον αυτό που επέβαλε η κυβέρνηση, φέρνει νόμους, τον ένα μετά τον άλλο, για να μειώσει τον αριθμό των φοιτητών, και να διαγράψει τους «καθυστερημένους» φοιτητές. Και επιτέλους για να λύσει το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που δεν είναι η χρηματοδότηση-προσωπικό-υποδομές, αλλά το έλλειμα στην αστυνόμευση του ακαδημαϊκού τους περιβάλλοντος.

Έτσι φτάσαμε, με εγκύκλιο που υπογράφει ο Υφυπουργός Παιδείας στο «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  να μείνουν τα Πανεπιστήμια κλειστά-εξ αποστάσεως όλο το εαρινό εξάμηνο. Γιατί; Για να έχουν χρόνο να εγκαταστήσουν κάμερες και αστυνομικούς; Ευτυχώς δεν επικαλέστηκαν αυτή τη φορά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το Κολούμπια  ή το Χάρβαρντ. Γιατί εκεί τα πανεπιστήμια έχουν δραστηριότητες. Με τα απαιτούμενα βέβαια υγειονομικά μέτρα.

Χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, χάρη στη συνδρομή του προσωπικού και των φοιτητών, το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτούργησε όπως λειτούργησε. Η τηλεκπαίδευση ήταν μια χρήσιμη εμπειρία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει η νέα «κανονικότητα». Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει, ακόμη περισσότερο να αντικαταστήσει, τη δια ζώσης διδασκαλία και την ακαδημαϊκή-φοιτητική καθημερινή ζωή.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές να μελετήσουν από σήμερα την επόμενη μέρα. Να προνοήσουν ώστε, σε συνεννόηση με το ΥΠΑΙΘ, τις άλλες πρυτανικές αρχές και όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας (και με τη συνεργασία των ειδικών) να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε τους όρους για το σταδιακό «ξεπάγωμα» του  Ιδρύματος. Και όταν επιστρέψουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τα ουσιαστικά προβλήματα των Πανεπιστημίων και τη νέα κανονικότητα.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ