Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαιας ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχη Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου

αναγνωστοπουλου

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη, και η ίδια, ή μόνο η ίδια (όχι ο πρωθυπουργός) συνομίλησε και ενημερώθηκε από τον γνωστό ηθοποιό,   του οποίου η συμβολή ήταν, όπως φαίνεται,  μεγάλη για την τύχη του Πολιτισμού. Το πρόβλημα δεν είναι αν ένας ή πολλοί καλλιτέχνες συνομιλούν ή ενημερώνουν θεσμικά πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας. Το πρόβλημα είναι ότι τα θεσμικά πρόσωπα αναπαράγουν χωρίς αιδώ τη λογική του Μαυρογιαλούρου –«κατόπιν ενεργειών μου». H κυβέρνηση των «αρίστων» ξεχνά διαρκώς το θεμελιώδες της Δημοκρατίας: ανεξαρτήτως με ποιους «άριστους» συνομιλεί εξωθεσμικά, οφείλει θεσμικά να ανταποκρίνεται, να λογοδοτεί, να διαβουλεύεται και να αποφασίζει σε σχέση με τις ανάγκες και τις αγωνίες ενός ολόκληρου κόσμου, όπως αυτές έχουν εκφραστεί συλλογικά στον δημόσιο χώρο.

Η κυβέρνηση λοιπόν αγνόησε τη μεγάλη κινητοποίηση των ανθρώπων του Πολιτισμού (10 Σεπτεμβρίου 2020) και αδιαφόρησε για την επιστολή με τα αιτήματα των ανθρώπων του Πολιτισμού που επέδωσε το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων  σε εκπρόσωπο του γραφείου του πρωθυπουργού.  Αυτά δεν τα άκουσε η κ. Υπουργός, δεν τα άκουσε ο Πρωθυπουργός. Άκουσαν όμως κάποιους φίλους.

Το Υπουργείο όφειλε χθες να έχει μεριμνήσει για την εκπόνηση μιας στρατηγικής στήριξης της δημιουργίας και της επιβίωσης των ανθρώπων του Πολιτισμού. Δεν είχε παρά να ακούσει τις διεκδικήσεις της κοινωνίας του Πολιτισμού, τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, να «μιμηθεί» τις στρατηγικές που ανέπτυξαν άλλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κλπ).

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού αλλά και ο Πολιτισμός, βρίσκονται στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής Ιστορίας του τόπου. Οι επικοινωνιακές πιρουέτες και οι λογικές «κατόπιν ενεργειών μου», είναι ξεπερασμένες από την πραγματικότητα. Διαβουλευτείτε ανοικτά και δημοκρατικά. Αποφασίστε με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, όχι των λίγων. Στον Πολιτισμό δοκιμάζεται συνολικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

/ Βουλευτές Αχαΐας