Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαίας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με τη Σύσταση και Απόφαση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

αναγνωστοπουλου

Χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης, στοχευμένη στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.  Η απόφαση αυτή συνιστά ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προόδου στο διπλωματικό Γολγοθά της επανένωσης  των Γλυπτών στον τόπο τους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή η απόφαση αποτελεί πρόοδο και συγχρόνως ενίσχυση της θέσης του για συνέπεια στην εθνική γραμμή, όπως αυτή εγκαινιάστηκε το 1984 από τη Μελίνα Μερκούρη. Καλωσορίζουμε λοιπόν την επιστροφή της κυβέρνησης στη γραμμή που με συνέπεια και εμείς υπηρετήσαμε την περίοδο 2015 – 2019. Τα επικίνδυνα φάλτσα της κυβέρνησης  Σαμαρά (ΓΓ ΥΠΠΟΑ η νυν υπουργός κ. Μενδώνη) στην κατεύθυνση αποκλειστικά της νομικής διεκδίκησης ή οι ευφάνταστες προτάσεις του κ. Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπόρις Τζόνσον για «δανεισμό των Γλυπτών», θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποτελούν «ατυχή επεισόδια» σε μια μακρόχρονη ιστορία δίκαιης διεκδίκησης σε πολιτιστική και ηθική βάση.

Εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας σε όλη την ελληνική ομάδα που συνέβαλε στην προώθηση της εθνικής γραμμής.

/ Βουλευτές Αχαΐας