Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαίας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

αναγνωστοπουλου

Φέτος η μέρα θεάτρου μας βρίσκει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Ο χώρος του θεάτρου στην Ελλάδα είναι από αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, με τα θέατρα να παραμένουν κλειστά για μήνες. Ακόμα και όταν άλλοι τομείς οδηγήθηκαν στην κανονικότητα, τα θέατρα παρακάμφθηκαν  χωρίς να δοθούν ουσιαστικές λύσεις από την πολιτεία και το Υπουργείο Πολιτισμού  ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών.

Ακόμα και έτσι όμως, ο χώρος του θεάτρου μεταμορφώθηκε. Μέσα από το γενναίο παράδειγμα των γυναικών και των αντρών που βγήκαν και μίλησαν για περιπτώσεις κακοποίησης, κατάχρησης εξουσίας και ρατσισμού, ο θεατρικός χώρος έγινε παράδειγμα για ολόκληρη την κοινωνία. Για το πώς αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες ετών, το σκοτεινό παρελθόν, για το πώς προχωρούμε μπροστά. Με αλληλεγγύη, πυγμή και με θάρρος παρά τις όποιες δυσκολίες.

Το θέατρο ενσαρκώνει όλα αυτά που στερηθήκαμε στην καθημερινότητά μας με την πανδημία και τη διαχείριση της. Την ουσιαστική επικοινωνία, την βαθιά ανταλλαγή και κυρίως την ουσιαστική συνάντηση. Γιατί το θέατρο είναι η ανθρώπινη συνάντηση στην πιο καθαρή μορφή της. Ας ευχηθούμε λοιπόν φέτος, τη στιγμή που τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν, τα θέατρα να αποτελέσουν έναν από τους πρώτους τομείς που θα γυρίσουν σε μια κανονικότητα προσαρμοσμένη φυσικά στα απαραίτητα μέτρα. Και ας υποσχεθούμε πως όταν έρθει η ώρα η πρόταση αυτή δεν θα παραμείνει ευχή αλλά ουσιαστική διεκδίκηση. Για το θέατρο, για τον κόσμο του θεάτρου, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

/ Βουλευτές Αχαΐας