Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαίας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται σήμερα στη Βουλή και αφορά τα ετοιμόρροπα κτίρια.

αναγνωστοπουλου

Ο πρωθυπουργός τελικά είχε απόλυτο δίκιο όταν, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο μεσούσης της κρίσης Λιγνάδη, υπενθύμισε στους υπουργούς της κυβέρνησής του: «θυμηθείτε πόσο σας διευκόλυνε η Λίνα ώστε να ξεμπλοκαριστούν υποθέσεις των Υπουργείων σας». Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και με την τροπολογία που κατατίθεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος σήμερα στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό και αφορά στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα.
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, η κ. Μενδώνη γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αποποιούμενη των υποχρεώσεών του υπουργείου Πολιτισμού που απορρέουν από το Σύνταγμα και τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 (άρθρα 6 και 41) για την προστασία των κτιρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται μετά την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους το 1830! Με την κατατεθείσα τροπολογία υπάρχει ορατός κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε στη δεκαετία του 1960 και τα … 150 χρόνια.
Με πρόσχημα τη βελτίωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των συναρμοδιοτήτων, η τροπολογία, με ultra fast track διαδικασία και δραστικό περιορισμό του ρόλου των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλου πολιτιστικού ενδιαφέροντος (όπως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ή πόλεις/οικισμοί που είναι ιστορικά διατηρητέα μνημεία), ανοίγει το δρόμο για την «πατ –κιουτ» εξαφάνιση ιστορικών κτιρίων, προγενέστερων των τελευταίων 100 ετών, που είναι δυνάμει νεότερα μνημεία και την αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα ολόκληρων περιοχών.
Ως ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε να μειωθεί η γραφειοκρατία και οι συναρμοδιότητες μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών. Όπως προφανώς και δεχόμαστε ότι υπάρχουν πραγματικές περιπτώσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων για τα οποία πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Όμως, άλλο αυτό και άλλο να καταργείται εντελώς ο αρχαιολογικός νόμος και να αντιστρέφεται η λογική του.
Εκεί που ο αρχαιολογικός νόμος αποτρέπει τους ιδιοκτήτες ακινήτων προγενέστερων των τελευταίων 100 ετών εσκεμμένα να τα καταστήσουν ή να τα αφήσουν να καταστούν ετοιμόρροπα, η τροπολογία τους δίνει ισχυρό κίνητρο να το κάνουν! Ως επιβράβευση θα ξεφορτώνονται τα «παλιά» ακίνητά τους με την άμεση κατεδάφισή τους μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες, χωρίς να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ο χαρακτηρισμός τους ως μνημεία. Το αποτέλεσμα θα είναι στη θέση τους να μπορούν να ανεγερθούν νέες οικοδομές χωρίς κανένα περιορισμό…
Αν η τροπολογία ψηφιστεί ως έχει, τότε …. «μπράβο Λίνα. Άξιος ο μισθός αφού ΄΄ξελασπώνετε΄΄ την κυβέρνηση από τα ΄΄βαρίδια΄΄ όπως η πολιτιστική κληρονομιά».

/ Βουλευτές Αχαΐας