Ανακοίνωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου για την κυβερνητική αδιαφορία που σηματοδοτούν τα νέα μέτρα για τον πολιτισμό.

αναγνωστοπουλου

Περιφρόνηση, άγνοια ή την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και μέριμνας για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, υποκρύπτουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Τι εμποδίζει την κυβέρνηση, για να θέσει σε εφαρμογή ένα λογικό υγειονομικό πρωτόκολλο που θα προσφέρει στους εργαζόμενους στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό έναν ορίζοντα επιβίωσης;

Οι παθητικές και  αναποτελεσματικές πολιτιστικές πολιτικές έκτακτης ανάγκης, που ακολουθήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, έτσι κι’ αλλιώς αποκάλυψαν μια ανατριχιαστική πραγματικότητα: ο Πολιτισμός δεν εμπίπτει στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Οι πολιτιστικές δομές στοχοποιήθηκαν ως εν δυνάμει χώροι υπερμετάδοσης του ιού . Οι προτάσεις των συνδικάτων όσο και των ενώσεων παραγωγών αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Η ελάχιστη ενίσχυση δόθηκε με διαρκείς αγώνες από τη μεριά των εργαζομένων, ενώ βγήκαν από την συζήτηση, μέτρα που θα καθιστούσαν τον κλάδο βιώσιμο, έναν κλάδο που η συντριπτική πλειοψηφία του εργάζεται εποχικά . Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού  έχουν δοθεί έως και τον Μάιο, ενώ οι περισσότερες δραστηριότητες, ειδικά στην ψυχαγωγία, ξεκίνησαν μόλις  τον Ιούλιο. Το δε οριζόντιο μέτρο των rapid tests για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, να καλύπτεται από δικά τους έξοδα,  αποτελεί μάλλον τιμωρητικό μέτρο που πλήττει τα ήδη πενιχρά εισοδήματα όλων όσων εργάζονται στον Πολιτισμό.

Σύμφωνα όμως  με την ΕΛΣΤΑΤ ο Πολιτισμός είναι ο βαρύτερα πληττόμενος κλάδος  με την μείωση του κύκλου εργασιών να φτάνει το 88% . Η πανδημία επιβεβαίωσε τον άνισο οικονομικό αντίκτυπο καθώς και την διάρκεια των οικονομικών συνεπειών στον ευρύτερο χώρο και την επόμενη μέρα. Κανένας παραγωγικός κλάδος δεν μπορεί να επανέλθει από τέτοια καταστροφή, χωρίς οργανωμένο σχέδιο ανάκαμψης. . Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση, αλλά είναι και εκτός των άμεσων στόχων της. Η  Πολιτεία παραμένει αδιάφορη απέναντι σ’ αυτό που λέγεται δημιουργία και  πολιτισμός ως οικονομική κινητήρια δύναμη για την κοινωνία. Αλήθεια, δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ να  έχουν ήδη δρομολογήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς,  μελέτη ποσοτικοποίησης των ολικών συνεπειών (όπως γίνεται σε άλλες χώρες) προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης Covid-19 στους πολιτιστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου αυτού των Τεχνών του Θεάματος;

Ο Πολιτισμός όμως συνολικά βρίσκεται και πάλι σε κίνδυνο. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, όλοι οι ζωντανοί  πρωταγωνιστές του χώρου κάνουν για μια ακόμα φορά έκκληση να σταματήσει η ανορθολογική μεταχείριση τους . Δεν μπορεί κυβέρνηση και ΥΠΠΟ , ο κύριος Γιατρομανωλάκης ο άμεσα υπεύθυνος για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, να συμπεριφέρονται με απαξιωτικό τρόπο ή στην καλύτερη περίπτωση να σφυρίζουν αδιάφορα.

Αυτό συμβαίνει δυστυχώς για πολλοστή φορά και παρ΄ όλα αυτά η ηγεσία του ΥΠΠΟ παραμένει στη θέση της, αλώβητη από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, προφανώς επειδή οι επιλογές της επιβραβεύονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το ανύπαρκτο όραμά του για τον Σύγχρονο Πολιτισμό.

/ Βουλευτές Αχαΐας