ανακοίνωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την άρνηση της δωρεάν εισόδου στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο σε προσφυγόπουλα που φοιτούν σε ελληνικό σχολείο.

αναγνωστοπουλου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

26.6.2021

Η παρουσίαση των «ξένων» μεταναστών και προσφύγων ως επικίνδυνης κοινωνικής ομάδας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που υποδαυλίζουν αμφότεροι την ξενοφοβία, ενώ έχουν κάνει το ρατσισμό κοινωνικά ανεκτό. Η παρουσίαση των «ξένων» ως το επικίνδυνο και «διαφορετικό, άλλο», ενισχύεται από τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και την επικράτηση της ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό, ότι επί τέσσερις μέρες, βασάνιζαν στην ΓΑΔΑ έναν Γεωργιανό για να ομολογήσει μια γυναικοκτονία που δεν είχε κάνει , ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης υπόθεσης, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούσαν στερεότυπα που παρέπεμπαν σε «αλλοδαπούς, στυγνούς εγκληματίες’’ και επιδίδονταν σε ένα τηλεοπτικό ανθρωποκυνηγητό σε βάρος τους, στα δελτία των ειδήσεων .
Και σήμερα φτάνουμε στο ανεπίτρεπτο, να μαθαίνουμε από σοβαρή καταγγελία εκπαιδευτικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επέδειξαν ακραία συμπεριφορά, ζητώντας από ανήλικους πρόσφυγες μαθητές να πληρώσουν εισιτήριο γιατί δεν προέρχονται από χώρα της Ε.Ε.
Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες , είναι οι χώροι που ευνοούν και καλλιεργούν την ετερότητα ,τη συνάντηση, την αλληλεπίδραση του γηγενούς πληθυσμού με νέους πληθυσμούς . Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα, δεν πάρει θέση και δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιήσει και άλλο τις «ρατσιστικές διακρίσεις», το κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Κυρία Μενδώνη, κυρία Κεραμέως, ειδικά εσείς, ακούτε και βλέπετε το ρατσισμό που γλιστρά ύπουλα στην κοινωνία; Η σας βολεύει η ρητορική γύρω από την απειλητική παρουσία του «άλλου», του «ξένου» και «ανεπιθύμητου»; Για τα παιδιά και τον πολιτισμό μιλάμε, που έχετε την κύρια ευθύνη τους…

/ Βουλευτές Αχαΐας