Ανάγκη χορήγησης διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας σε άτομα, που βρίσκονται σε λίστα προς μεταμόσχευση καρδιάς

Μαρκου

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

13 Δεκεμβρίου  2022

 

Θέμα: «Ανάγκη χορήγησης διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας σε άτομα, που βρίσκονται σε λίστα προς μεταμόσχευση καρδιάς»

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστα Μάρκου κατατέθηκε ως Κοινοβουλευτική Αναφορά η από 21/11/2022 Επιστολή της Εθελοντικής Ομάδας Ατόμων με Μηχανική Υποστήριξη Καρδιάς – Ζωή Ξανά, που απευθύνουν προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Μιχαηλίδου Δόμνα για το ζήτημα της ανάγκης χορήγησης διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας σε άτομα σε λίστα προς μεταμόσχευση καρδιάς. Την αναφορά συνυπογράφουν 20 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς, οι ασθενείς με ανεπάρκεια καρδιάς τελικού σταδίου, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς, υποχρεούνται, λόγω της δύσκολης κατάστασης της υγείας τους, να προχωρήσουν σε εμφύτευση Μηχανικής Υποστήριξη καρδίας (ΜΥΚ). Αναγκάζονται να διαμένουν εγγύς του Μεταμοσχευτικού κέντρου του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου (ΩΚΚ) για την ιατρική παρακολούθησή τους και την άμεση προσέλευση τους σε περίπτωση κάποιας δυσλειτουργίας και γενικότερα χρήζουν διαρκούς αγωγής και υποστήριξης. Σημειωτέον ότι οι συνοδοί τους, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους, αναγκάζονται να απομακρυνθούν από την οικογένεια και την εργασία τους και έχουν και οι ίδιοι ανάγκη υποστήριξης από την Πολιτεία.  Τα άτομα με ΜΥΚ και οι ασθενείς με ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς υφίστανται αδικίες καθώς στερούνται του διατροφικού επιδόματοςτο οποίο χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ σε διάφορες κατηγορίες ασθενών και του επιδόματος αεροθεραπείας.

Οι Βουλευτές κάλεσαν τον αρμόδιο Υπουργό να επιληφθεί του θέματος αποκαθιστώντας την παραπάνω αδικία με την ένταξη στη λίστα των δικαιούχων των παραπάνω επιδομάτων, ήτοι του διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας των ασθενών με ΜΥΚ και καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου προς Μεταμόσχευση Καρδιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                                                                  

  Προς το Προεδρείο της Βουλής

  ΑΝΑΦΟΡΑ

  Προς τoν Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ανάγκη χορήγησης διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας σε άτομα, που βρίσκονται σε λίστα προς μεταμόσχευση καρδιάς»

Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει ως Αναφορά την από 21/11/2022 Επιστολή της Εθελοντικής Ομάδας Ατόμων με Μηχανική Υποστήριξη Καρδιάς – Ζωή Ξανά, που απευθύνουν προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ζήτημα της ανάγκης χορήγησης διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας σε άτομα σε λίστα προς μεταμόσχευση καρδιάς.

Δυστυχώς, οι ασθενείς με ανεπάρκεια καρδιάς τελικού σταδίου, οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς, υποχρεούνται, λόγω της δύσκολης κατάστασης της υγείας τους, να προχωρήσουν σε εμφύτευση Μηχανικής Υποστήριξη καρδίας (ΜΥΚ). Αναγκάζονται να διαμένουν εγγύς του Μεταμοσχευτικού κέντρου του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου (ΩΚΚ) για την ιατρική παρακολούθησή τους και την άμεση προσέλευση τους σε περίπτωση κάποιας δυσλειτουργίας και γενικότερα χρήζουν διαρκούς αγωγής και υποστήριξης. Σημειωτέον ότι οι συνοδοί τους, οι οποίοι πρέπει να βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους, αναγκάζονται να απομακρυνθούν από την οικογένεια και την εργασία τους και έχουν και οι ίδιοι ανάγκη υποστήριξης από την Πολιτεία.

Λεκτέο ότι, τα άτομα με ΜΥΚ και οι ασθενείς με ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς υφίστανται αδικίες καθώς στερούνται του διατροφικού επιδόματος, το οποίο χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ σε διάφορες κατηγορίες ασθενών και του επιδόματος αεροθεραπείας.

Καλείται o αρμόδιoς Υπουργός να επιληφθεί του θέματος, να αποκαταστήσει την παραπάνω αδικία με την ένταξη στη λίστα των δικαιούχων των παραπάνω επιδομάτων, ήτοι του διατροφικού επιδόματος και επιδόματος αεροθεραπείας των ασθενών με ΜΥΚ και καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου προς Μεταμόσχευση Καρδιάς και να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειές της.

                                                                                                                                                 Αθήνα, 12. 12. 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Κώστας Μάρκου

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

/ Βουλευτές Αχαΐας