“Ανάγκη στελέχωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών “Καραμανδάνειο”” .

βουλε

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα την aνάγκη στελέχωσης της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών “Καραμανδάνειο”, κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό  Υγείας.

Η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» η πρώτη ψυχιατρική δομή για παιδιά και εφήβους στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την επιστημονική ομάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί στα τακτικά ιατρεία της Κλινικής 3.000 παιδιά που μαστίζονται από κατάθλιψη, φοβίες, βίαιες συμπεριφορές, ανασφάλειες, υπερβολικό στρες, αυτοκτονικότητα  και πολλά άλλα. Η Πανδημία του covid-19, με την πολύμηνη αναστολή της διαζώσης λειτουργίας των σχολείων, τον εγκλεισμό και την ύπαρξη ενός μη φυσιολογικού περιβάλλοντος προκάλεσε περισσότερα και σοβαρότερα ψυχιατρικά προβλήματα στα παιδιά.

Η πανδημία των ψυχιατρικών προβλημάτων που ακολούθησε αυτή της πανδημίας του covid-19, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η  Κλινική αυτή είναι η μοναδική στην ευρύτερη περιοχή αλλά και από τις λίγες που λειτουργούν πανελλαδικά έχει οδηγήσει το ανθρώπινο δυναμικό της να δίνει κυριολεκτικά μάχη προκειμένου να καλύψει τα αυξημένα αιτήματα γονιών για την παροχή βοήθειας στα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή, με την πληρότητα της κλινικής να αγγίζει το 68%, καλούνται 4 ιατροί εκ των οποίων οι 3 είναι μόνιμες και η μία επικουρική να καλύψουν όλα τα παιδιά που φτάνουν στα τακτικά ιατρεία, στα έκτακτα και φυσικά να παρακολουθούν όσα παιδιά νοσηλεύονται και να κάνουν εφημερίες, με την πληρότητα της κλινικής.

 

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός το λόγο που η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών “Καραμανδάνειο”,μόλις  6 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της, είναι υποστελεχωμένη και αν προτίθεται να την ενισχύσει με ιατρικό προσωπικό.

/ Βουλευτές Αχαΐας