Ανάγκη παραχώρησης ακινήτου από το Δήμο στον Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας.

βουλευτες

Το καφέ «Γέφυρες» που λειτουργούσε τα περασμένα χρόνια από το σύλλογο Ψυχικής Υγείας του ΣΟΨΥ ως μία κοινωνική και συνεταιριστική επιχείρηση αποκατάστασης και ένταξης στην κοινωνία, έχει πλέον κλείσει. Στις “Γέφυρες” απασχολούνταν άτομα με ψυχικές διαταραχές, μέλη του ΣΟΨΥ που μέσα από την εργασία τους, βελτίωναν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες και έβρισκαν μια διέξοδο προς την κοινωνικοοικονομική τους ενσωμάτωση και την εργασιακή τους ένταξη. Δυστυχώς όμως, μέσα στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων που βιώσαμε συλλογικά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και των αλλεπάλληλων κρίσεων, δεν καταφέραμε σαν κοινωνία να στηρίξουμε δυναμικά και αλληλέγγυα μια καινοτόμα δομή αυτού του χαρακτήρα, την οποία θα έπρεπε να είχαμε αγκαλιάσει με μεγαλύτερη ευαισθησία και αγάπη.

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια ώστε η Πάτρα να αποκτήσει μία πρότυπη δομή επαγγελματικής στήριξης των ατόμων με ψυχικά νοσήματα. Ο ΣΟΨΥ, εφόσον οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ακίνητα για τη στέγαση παρόμοιων δομών, ζητά από τη δημοτική αρχή το ακίνητο της Μαρίνας που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια.

Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε το ΣΟΨΥ, στην προσπάθεια του να διεκδικήσει  την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου ακινήτου της Μαρίνας, από τη Δημοτική αρχή,  έτσι ώστε να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος για ένα προστατευμένο πλαίσιο εργασίας, που θα δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο προς την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση για τους συμπολίτες μας με ψυχικά προβλήματα υγείας. Αν ολιγωρήσουμε στις διεκδικήσεις του ΣΟΨΥ είναι σαν να συνηγορούμε στη δημιουργία συνθηκών τέτοιων, για την ανάπτυξη φαινομένων που προάγουν το στίγμα της διαταραχής της ψυχικής υγείας και τον κοινωνικό αποκλεισμό των πασχόντων.

/ Βουλευτές Αχαΐας