Αδιαφορία και έλλειψη εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο

βουλη

Την συνεχιζόμενη απαξίωση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής εκθέτουν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ με ερώτηση που κατέθεσαν με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Πολιτισμού Σίας Αναγνωστοπούλου προς την Υπουργό Πολιτισμού για την «Αδιαφορία και έλλειψη εθνικής πολιτικής για τον κινηματογράφο».

Ο σύγχρονος κινηματογραφικός πολιτισμός και οι κινηματογραφιστές εδώ και δύο χρόνια, ιδίως δε μέσα στην παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο κατεξοχήν θεσμικός πυλώνας της κινηματογραφικής παραγωγής έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας των ισχνών χρηματοδοτήσεων, της κακοδιαχείρισης και απουσίας κάθε πρωτοβουλίας εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.
Ακόμα και η εκταμίευση των δεσμευμένων κονδυλίων για χρηματοδοτήσεις κινηματογραφικών παραγωγών καθυστερεί εξαιτίας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως και το πρόγραμμα της έκτακτης ενίσχυσης με το ποσό του 1 εκ. ευρώ λόγω πανδημίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να γίνουν ενέργειες τόσο για την οικονομική ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά και για την διερεύνηση των εκκρεμών υποθέσεων της περιόδου 2010 -2014 για φαινόμενα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Επίσης, ζητούν την επαναφορά της  επιδότησης  για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων με δαπάνες από το εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο και να ψηφιστεί ένας νέος και εκσυγχρονισμένος νόμος.

/ Βουλευτές Αχαΐας