«Αβέβαιο το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Νοσοκομεία της Αχαΐας».

αναγνωστοπουλου

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το αβέβαιο εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα Νοσοκομεία της Αχαΐας.

Ενώ οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, σίτιση αλλά και φύλαξη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στήριξαν τις δημόσιες δομές υγείας της χώρας σε κρίσιμες, απαιτητικές και επιβαρυντικές για την υγεία των εργαζομένων συνθήκες, το εργασιακό τους μέλλον κρίνεται αβέβαιο καθώς μετά το πέρας της τρίμηνης παράτασης που δόθηκε, στις 31/3/2022 λήγουν οι συμβάσεις τους.

 Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ακόμα οριστική πρόταση για το εργασιακό μέλλον των υπηρεσιών στήριξης των Υγειονομικών Μονάδων Νοσοκομείων, παρ’ ότι ο Υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης που θα εξασφαλίζει τη σύναψη νέων Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου.

Σύμφωνα δε, με δηλώσεις του  Υπουργού ότι εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα οι νοσοκομειακές Διοικήσεις να  συνάπτουν συμβάσεις με εργολάβους, τα νοσοκομεία προχωρούν σε οικονομοτεχνικές μελέτες προκήρυξης για διαγωνισμούς αποκλειστικά με τη συμμετοχή εργολάβων, μιας και δεν δίδεται η θεσμική δυνατότητα στα Νοσοκομεία σύναψης νέων ΣΟΧ.

Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού καλεί τον Υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, σίτιση αλλά και φύλαξη και τον ρωτά για το αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα για τη σύναψη νέων Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ).

/ Βουλευτές Αχαΐας