«Ένταξη της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία».

βουλε

 «Ένταξη της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία».

 

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, αναφορικά με την προσπάθεια που κάνουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας για την απορρόφηση των αδιάθετων αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε το προϊόν να ανακτήσει στην αγορά την τιμή που κατείχε πριν από την πανδημία του Κορονοϊού.

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών έχει μέχρι σήμερα αποστείλει δυο επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τις οποίες ζητάει την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό.

Πριν από έναν μήνα 26 συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και οι  ιδιωτικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούν τους μεμονωμένους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας, απέστειλαν στο Υπουργείο δυο ακόμα επιστολές, με το ίδιο περιεχόμενο και αίτημα.

Η σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν αιχμής για την ελληνική γεωρ​γία και πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό. Παραμένει ένα προϊόν άρρηκτα δεμένο με την οικονομική ιστορία της χώρας και ιδιαιτέρως της Π.Ε. Αχαΐας, με τεράστια εμπορική και κοινωνική αξία. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι πολλοί παραγωγοί σταφίδας, και κυρίως νέοι που ασχολούνται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με την συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική επαρχία συνολικά, κανείς θα ανέμενε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είχε φροντίσει να ανταποκριθεί στο αίτημά τους, η υλοποίηση του οποίου θα οδηγήσει στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του προϊόντος και να δοθεί νέα ελπίδα στους παραγωγούς για τη διάσωση της σταφιδοκαλλιέργειας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

                                                                                                           

                                

   

   Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά

προς τον κ. Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

 

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή 26 συνεταιριστικών οργανώσεων με θέμα την Ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και παρόμοια επιστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν τους μεμονωμένους παραγωγούς Κορινθιακής σταφίδας.

Στις επιστολές αυτές οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί επαναφέρουν την πρότασή τους, την οποία έχει ήδη υποβάλει προς το Υπουργείο εγγράφως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών με τις με αριθμούς πρωτ. 57/10.03.2022 και 278/01.12.2022 επιστολές της, για την ένταξη της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά των επιστολών, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 11.01.2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας