Έκδοση προκήρυξης 90 θέσεων καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση ενός τριμήνου μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης.”

βουλευτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 5/3/2021

 Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Έκδοση προκήρυξης 90 θέσεων καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και Νομοθετική ρύθμιση για την παράταση ενός τριμήνου μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών της προκήρυξης», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών .

 Σε συνθήκες πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθαριότητα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία των εργαζομένων από τον covid 19. Οι ενενήντα (90) συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , απειλούνται με απόλυση στις 9/3/2021 αφού λήγουν οι συμβάσεις τους με καθεστώς ΙΔΟΧ μέσω του ΑΣΕΠ.

Από τον Οκτώβριο το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ζητήσει τη έκδοση προκήρυξης νέων συμβάσεων με ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα , έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του. Παρόλα αυτά η προκήρυξη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα και παραμένει στο Υπουργείο Εσωτερικών ανυπόγραφη. Οι τραγικές καθυστερήσεις των Υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, με ευθύνη της Κυβέρνησης, έχουν φέρει σε απόγνωση τις 90 οικογένειες, που απειλούνται με ανεργία, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο .Την ίδια στιγμή, με απόφαση Συγκλήτου, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ενέκρινε μελέτη για τη διενέργεια διαγωνισμού σύναψης σύμβασης με εργολάβο με την αιτιολογία να μη μείνει το ίδρυμα χωρίς καθαριότητα.

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης να δημοσιεύσει τη νέα προκήρυξη ή να δώσει παράταση στις ατομικές συμβάσεις που έχουν συνάψει οι εργαζόμενοι με το Πανεπιστήμιο προμηνύει την επιστροφή των εργολάβων. Είναι γεγονός πως οι εργολαβίες (καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης) αποτελούν διαχρονική πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει δείγμα γραφής. Για τους εργαζομένους, αυτό σημαίνει εργασία σε καθεστώς εκμετάλλευσής χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και μισθούς πείνας.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στον αρμόδιο Υπουργό:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την έκδοση προκήρυξης των 90 θέσεων καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας;

– Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να δοθεί παράταση 3 μηνών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προκήρυξης και να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις;

/ Βουλευτές Αχαΐας