Άρθρο του Γ. Κυριακόπουλου: «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με γενικευμένη θεσμική κρίση.»

DSC_4590

Άρθρο του Γ. Κυριακόπουλου- Υποψήφιου Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ετήσια έκθεση για την Ελλάδα που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των « Country Report of Human Right» αποτυπώνει όλα αυτά που ζούμε τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Ειδικότερα, σε αυτή καταγράφονται το σκάνδαλο των υποκλοπών, η λίστα Πέτσα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία Φραγκούλη, οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου. Όλα αυτά συνομολογούν την υποχώρηση του δημοκρατικού κράτους δικαίου και την στροφή στην ορμπανοποίηση την οποία η Αντιπολίτευση καταγγέλλει εδώ και μήνες.

Το μαύρο και παρακμιακό τοπίο συμπληρώνεται από την κατάρρευση και υπονόμευση των θεσμών από την κυβέρνηση και τα ολιγαρχικά οικονομικά κέντρα γύρω της. Τα χρόνια που το τιμόνι της χώρας κρατά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αμφισβητήθηκαν, υπονομεύτηκαν και απαξιώθηκαν οι ανεξάρτητες αρχές που προσπαθούσαν να κάνουν την δουλειά τους και η καθημερινή διαφθορά και η διαπλοκή των κέντρων λήψης αποφάσεων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στιγμάτισαν την χώρα. Οι υποδομές διαλύθηκαν και βασικά δημόσια αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα το νερό μετατρέπονται σε εμπόρευμα και ιδιωτικοποιούνται.

Η διάκριση των εξουσιών έγινε πιο δυσδιάκριτη από ποτέ. Απροκάλυπτες παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ελέγξει τον Υπουργό στο γραφείο του οποίου εργάζεται ο υιός του. Το κράτος καταλύθηκε από τους κομματικούς ημετέρους και ηνία του κοινωνικού κράτους ανέλαβαν άτομα απολύτως εχθρικά σε αυτό τη ίδια ώρα που το εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε περαιτέρω λόγω των πολιτών επιλογών των ιθυνόντων.

Σε όλες τις σχετικές εκθέσεις αποτυπώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς του κράτους. Με δεδομένο πως μια από τις βασικές αιτίες κατάρρευσης των κρατών είναι η αποτυχία των θεσμών, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση καλείται να ανατάξει την υπόσταση του κράτους και της κοινωνίας. 202 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, στην χώρας μας αξίζουν πολύ καλύτερα από την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

/ Συνεντεύξεις