Άνοιγμα της τοπικής αγοράς και την ανάγκη για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

μαρκου αναγνωστοπουλου

Η απότομη διακοπή πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων από το μήνα Μάρτιο 2020 για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας πρόκειται να οδηγήσει σε μια ύφεση μεγαλύτερη ακόμη και εκείνης του 2008 επ., με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινούνται ήδη στα όρια της επιβίωσης. Τούτο σε αντίθεση με τους πέντε μεγάλους ομίλους – πολυκαταστήματα, τα οποία με απόφαση της Κυβέρνησης μονοπώλησαν την αγορά και παρέμειναν ανοιχτά την περίοδο της πανδημίας, εμπορευόμενα εκατοντάδες καταναλωτικά αγαθά.

Ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας με τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πάτρας και εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ακατανόητη κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα μέρους της αγοράς, μια απόφαση που αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η Κυβερνητική απόφαση περί της της μη συνολικής επανεκκίνησης της αγοράς λιανικής εκτός Αθηνών, δεν συμβάλει στον στόχο της αποφυγής του συνωστισμού και πρέπει άμεσα να επανεξετασθεί και να επιτραπεί για την επαρχία το συνολικό άνοιγμα της αγοράς.

Πρέπει όμως, ταυτόχρονα και επειγόντως, να εισακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μικρομεσαίων εμπόρων και επιχειρηματιών, όπως αυτά εκφράστηκαν από το σύνολο των φορέων του Νομού όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να επιβιώσουν οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε αυτές.

Επαναλαμβάνουμε και εμείς την κατακλείδα του από 01.04.2020 Δελτίου Τύπου του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, με τίτλο Προτάσεις  ΕΕΣΠ για το πακέτο μέτρων στήριξης των Επιχειρήσεων:

«Να εισακουστεί η κραυγή αγωνίας του συνόλου σχεδόν του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου της χώρας  και των εργαζομένων. Αν μείνει η κυβέρνηση στο παιχνίδι των επικοινωνιακών εντυπώσεων και δεν λάβει γενναία μέτρα μετά το σεισμό του κορωνοϊού, μας περιμένει τσουνάμι λουκέτων, νέων χρεών και νέων ανέργων. Μας περιμένει μια νέα περίοδος βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.»