«Άμεση ανάγκη στήριξης των παραγωγών πατάτας στην Αχαΐα εξαιτίας των εισαγωγών από την Αίγυπτο και των ελληνοποιήσεων»

βουλε

Ερώτηση με θέμα «Άμεση ανάγκη στήριξης των παραγωγών πατάτας στην Αχαΐα εξαιτίας των εισαγωγών από την Αίγυπτο και των ελληνοποιήσεων», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της Αχαΐας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αγορά από την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων πατάτας από την Αίγυπτο και από παράνομες ελληνοποιήσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Από την μια πλευρά το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί πάνω από 30% λόγω της ενεργειακής κρίσης και η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των παραγωγών. Από την άλλη η εισαγωγή ανεξέλεγκτων ποσοτήτων πατάτας Αιγύπτου, αμφιβόλου ποιότητας, κρατάει χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό, ενώ, ταυτόχρονα, σπρώχνει στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Επιπλέον, ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν δεδομένου ότι στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε.

Παρά τις εισαγωγές όμως δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά πατάτες να αναφέρουν ότι προέρχονται από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κάνουν «ελληνοποιήσεις» και τις πουλάνε για ελληνικές καθώς οι καταναλωτές νιώθουν πιο «ασφαλείς» να αγοράζουν ελληνικές πατάτες. Δυστυχώς, υπάρχει παντελής απουσία ελέγχων στην αγορά, το κράτος δεν κάνει ελέγχους στις οδικές μεταφορές, μόνο γίνονται κάποιοι έλεγχοι στα λιμάνια για όσες ποσότητες έρχονται μέσω θαλάσσης αλλά και αυτοί δεν είναι αρκετοί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα για να μπορεί να έχει εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει οι πατάτες να ξεκινήσουν με τιμές πάνω από 60 λεπτά.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε η φετινή παραγωγή πατάτας να διοχετευθεί στην αγορά με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ποια συγκεκριμένη πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και τα επόμενα χρόνια,ιδιαίτερα σε σχέση με τα εισαγόμενα.

/ Βουλευτές Αχαΐας