«Άμεση ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης» : Επιτακτική ανάγκη τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης Φ.80000/23141/2495 (ΦΕΚ Β 2274/29.11.2007)»

βουλε

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Άμεση ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Ιδρύματος «Κιβωτός της Αγάπης : Επιτακτική ανάγκη τροποποίησης της Υπουργικής Απόφασης Φ.80000/23141/2495 (ΦΕΚ Β 2274/29.11.2007)», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Το Ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης» που δραστηριοποιείται στην πόλη της Πάτρας, φιλοξενεί παιδιά με βαριές  νοητικές  και σωματικές αναπηρίες, αναλαμβάνοντας την ανατροφή τους και παρέχοντάς τους κλειστή περίθαλψη.  Παρέχει εντελώς δωρεάν (δεν ζητά καμία οικονομική συνδρομή από τους οικείους) διαμονή, τροφή, ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών. 

Δυστυχώς, το ίδρυμα τον τελευταίο καιρό -με τις αυξήσεις σε όλα, ρεύμα, πετρέλαιο, μισθοί, εισφορές, καταναλωτικά αγαθά και με τα έσοδα να παραμένουν ίδια- βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αξίζει να σημειωθεί πως το θεραπευτήριο καλείται συνεχώς να περιθάλψει και να φιλοξενήσει παιδιά κατόπιν Εισαγγελικής εντολής λόγω της ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν. Αυτά τα παιδιά είναι κυρίως ανασφάλιστα με συνέπεια το ίδρυμα να επιβαρύνεται υπέρμετρα αφού κανένας φορέας δεν καλύπτει τα νοσήλια τους. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 15 ανασφάλιστα παιδιά, το κόστος διατροφής και νοσηλείας των οποίων επιβαρύνει οικονομικά τους υπόλοιπους τροφίμους.

Το Ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης» ανήκει στα μη επιχορηγούμενα και καταβάλλεται όλο το ποσό του νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ ενώ στα επιχορηγούμενα προβλέπεται μειωμένο νοσήλιο από τον ΕΟΠΥΥ. Όμως τα νοσήλια αυτά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των παιδιών και όχι για τη γενικότερη λειτουργία του Ιδρύματος. Η γενικότερη λειτουργία του έπρεπε να καλύπτεται από μια ξεχωριστή χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος, ανεξάρτητη από την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που αφορά στην αποζημίωση του λεγόμενου ”Νοσηλίου-Τροφείου” καθόσον η διαμονή των τροφίμων σε αυτό το ίδρυμα αποτελεί ταυτόχρονα και υγειονομική περίθαλψη, λόγω των γενικότερων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν και που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σε αντίστοιχες δημόσιες δομές οι οποίες δεν υπάρχουν.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκαν oι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Κιβωτός της Αγάπης», αν προτίθενται να τροποποιήσουν την Υπουργική Απόφαση Φ.80000/23141/2495 (ΦΕΚ Β 2274/29.11.2007) καθιερώνοντας ξεχωριστή χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος και αν θα μεριμνήσουν ώστε το ίδρυμα να λαμβάνει μια μηνιαία κρατική βοήθεια για τα ανασφάλιστα περιθαλπόμενα παιδιά.

/ Βουλευτές Αχαΐας