«Άμεση ανάγκη κάλυψης οργανικών θέσεων στην Υπηρεσία του Πρωτοδικείου Αιγίου»

βουλευτες

Ερώτηση με θέμα «Άμεση ανάγκη κάλυψης οργανικών θέσεων στην Υπηρεσία του Πρωτοδικείου Αιγίου», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου και ο  Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αιγίου, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, καθώς δεν έχουν εισπράξει μια επίσημη δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσής της.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Αιγίου ξεκίνησαν τρίωρες στάσεις εργασίας από την 1η Μαρτίου διαμαρτυρόμενοι για κραυγαλέες ελλείψεις προσωπικού οι οποίες υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες των δικαστηρίων, αλλά είναι πιο έντονες στο Πρωτοδικείο.

Η υπηρεσία του Πρωτοδικείου προσπαθεί να λειτουργήσει με κενό το 60% των οργανικών θέσεων, καθώς επί του συνόλου δεκαπέντε (15) οργανικών θέσεων έχουν απομείνει μόλις έξι (6) δικαστικοί υπάλληλοι. Το πρόβλημα εντάθηκε κατά την τελευταία διετία στην συγκεκριμένη υπηρεσία όταν αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης έξι εργαζόμενοι που είχαν διοριστεί το 1985 – 87 όταν ιδρύθηκε το Πρωτοδικείο Αιγίου. Ταυτόχρονα υπήρξαν και τρεις μεταθέσεις προσωπικού καθώς οι υπάλληλοι μόλις συμπληρώσουν δύο χρόνια μονιμοποίησης, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν μετάθεση.

Δυστυχώς η υποστελέχωση του Πρωτοδικείου δημιουργεί καθυστερήσεις που δεν αφορούν μόνο τις δίκες αλλά και άλλες εργασίες. Για παράδειγμα, ένα πιστοποιητικό φερεγγυότητας, προ έξι μηνών έβγαινε σε δύο μέρες και τώρα με τις ελλείψεις προσωπικού, χρειάζεται αναμονή για 25 ημέρες.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη λειτουργία του Πρωτοδικείου Αιγίου και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων.

/ Βουλευτές Αχαΐας