«Άδειο το καλάθι της λογικής για τους επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής».

βουλε

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, αναφορικά με τις δυο μέχρι σήμερα επιστολές του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α) με θέμα την συνεχιζόμενη τιμωρητική πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο της εστίασης, με την οποία η επιδότηση έχει διαμορφωθεί με βάση την κλίμακα των 2000 KW.

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας διαμαρτύρεται και ενημερώνει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης έχουν κατανάλωση πολύ πάνω από αυτή την κλίμακα.

Με δεδομένο ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί ζωτική και απαραίτητη δαπάνη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι τελευταίες έχουν οδηγηθεί σε μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να καλύψουν άλλες υποχρεώσεις (π.χ. επιταγές, υποχρεώσεις προς προμηθευτές, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κ.α).

Με τα δεδομένα αυτά, οι Βουλευτές αιτούνται επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και για το 2023, με την αυτονόητη τήρηση και διασφάλιση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας από όλους τους πολίτες καθώς και της καλαίσθητης εικόνας της πόλης, αφού πρωταρχική και απαραίτητη προϋπόθεση πρέπει να είναι η ελεύθερη διέλευση και η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και γενικά των πεζών σε κάθε σημείο των πόλεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:     

                                                               

                                                                                                                                  Προς το Προεδρείο της Βουλής των  Ελλήνων

Αναφορά

προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργό Οικονομικών

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Εσωτερικών

 

Θέμα: « Άδειο το καλάθι της λογικής για τους επιχειρηματίες εστίασης και αναψυχής».

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Αθανασία [Σία] Αναγνωστοπούλου καταθέτουν ως αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α) με θέμα την συνεχιζόμενη και για τον Ιανουάριο τιμωρητική πολιτική της κυβέρνησης στον κλάδο της εστίασης, με την οποία η επιδότηση έχει διαμορφωθεί με βάση την κλίμακα των 2000 KW.

Ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας διαμαρτύρεται και ενημερώνει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης έχουν κατανάλωση πολύ πάνω από αυτή την κλίμακα.

Επισυνάπτεται ως αναφορά επίσης και μια προηγούμενη επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (Σ.Κ.Ε.Α.Ν.Α) με το ίδιο θέμα, η οποία περιέχει και σχετικό συγκριτικό πίνακα για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2022.

Επιπλέον με την παρούσα παρακαλούμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα επέκτασης της ατελούς παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης και για το 2023, με την αυτονόητη τήρηση και διασφάλιση της απρόσκοπτης προσβασιμότητας από όλους τους πολίτες καθώς και την καλαίσθητη εικόνα πόλης, αφού πρωταρχική και απαραίτητη προϋπόθεση οφείλουμε να είναι η ελεύθερη διέλευση και η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και γενικά των πεζών σε κάθε σημείο των πόλεων.

Επισυνάπτονται οι σχετικές επιστολές.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά των επιστολών, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 13.01.2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία [Σία]

/ Βουλευτές Αχαΐας