Χρ. Σπίρτζης: Έρχονται πρόστιμα για τη Volkswagen

images

Ρυθμίσεις ώστε να επιβληθούν πρόστιμα στον όμιλο Volkswagen για τα 21.000 αυτοκίνητα με πλασματικό λογισμικό ρύπων ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου, ο υπουργός είπε ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν 21.079 οχήματα του ομίλου Volkswagen (επομένως και τα Audi, Skoda, Seat) με το λογισμικό των πλασματικών μεγεθών. Από αυτά, τα 19.464 εισήχθησαν από επίσημους εισαγωγείς, ενώ τα 244 έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

Ο Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι «υπάρχει έτοιμη διάταξη για τον καθορισμό των προστίμων», η οποία έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου για τα δημόσια έργα που θα βγει στη διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Επίσης εξετάζεται ρύθμιση τόσο για τη βλάβη που έχουν υποστεί ατομικά οι πολίτες όσο και για τη βλάβη που έχει υποστεί το κοινωνικό σύνολο. Οι εταιρείες και τα εργαστήρια που έχουν πιστοποιήσει αυτήν την τεχνολογία έχουν διαπράξει απάτη, τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι «εκτός από την απάτη κατά τη διαδικασία έγκρισης τύπου, θα εξεταστούν όλοι οι πιθανοί τομείς εκτίμησης διαφυγόντων εσόδων ή ζημίες του δημοσίου συμφέροντος των πολιτών, μεταξύ των οποίων τα τέλη ταξινόμησης, τα τέλη κυκλοφορίας και ενδεχόμενα οικονομικά κίνητρα για την απόσυρση οχημάτων, όπως και η ζημία του περιβάλλοντος».

Ο Δ. Καμμένος ρώτησε αν υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για αναζήτηση ποινικών ευθυνών και ο Χρ. Σπίρτζης απάντησε θετικά. «Αν η δική μας χώρα ή εταιρείες της δικής μας χώρας έκαναν αντίστοιχες ενέργειες, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πώς θα είχαμε αντιμετωπιστεί και από τα ευρωπαϊκά όργανα και από τους θεσμούς» κατέληξε ο υπουργός Υποδομών.

/ Χωρίς κατηγορία