Τοποθέτηση του Κώστα Σπαρτινού στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας (video)

σπαρτινος

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Σπαρτινός, τοποθετήθηκε σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ημερησία διάταξη περιελάμβανε τις κατευθυντήριες γραμμές για την Εθνική Στρατηγική στην Έρευνα και την Τεχνολογία καθώς και συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΡΤΙΝΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω και εγώ μια τοποθέτηση κατά βάση στο κομμάτι του σχεδιασμού που μας ανέπτυξε ο κ. Υπουργός, γιατί το θέμα του νομοσχεδίου, δεν πρόλαβα και εγώ ήμουν σε άλλη Επιτροπή προηγουμένως, να το κοιτάξω. Θα έχουμε όμως την ευκαιρία να το κουβεντιάσουμε αργότερα.

Θέλω να πω από την αρχή ότι απ’ αυτά που άκουσα και από τις ερωτήσεις που έδωσε ο κ. Υπουργός και σε εμένα και σε άλλους συναδέλφους, κατ’ αρχήν στο επίπεδο του σχεδιασμού τουλάχιστον, μου δημιουργήθηκε μια αισιοδοξία, διότι το σχέδιο αυτό πιστεύω ότι έχει εκπονηθεί από τον Υπουργό και την ομάδα του, από ανθρώπους που συνδυάζουν το όραμα με την εμπειρία. Πολλές φορές στην Ελλάδα μιλάμε για οράματα, που δεν πατάνε στα πόδια τους, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, είτε είναι μεταφορές copy paste μοντέλων από διάφορα άλλα μέρη. Εγώ δεν αρνούμαι καθόλου την εμπειρία και από το εξωτερικό που πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε, αλλά νομίζω ότι είναι μια καλή συγκυρία όπου ο Υπουργός, ένας άνθρωπος που έχει ο ίδιος λειτουργήσει ως ερευνητής και δεν το λέω για να τον κολακέψω, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στο έργο του, βρίσκεται αυτή την στιγμή στο πηδάλιο αυτής της προσπάθειας. Βέβαια, μένει να δούμε την εφαρμογή όλων αυτών των πραγμάτων στην πράξη.

Ήθελα να πω περισσότερο, όχι ότι δεν είναι μέσα στην σκέψη του Υπουργού, ότι σαν Βουλευτής της Περιφέρειας είναι καλό να δούμε, να ενισχύσουμε και να έχουμε στο μυαλό μας όλα αυτά τα ανώτατα ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, τα οποία υπάρχουν στην Περιφέρεια και είναι σημαντικά και πολλά. Εγώ προέρχομαι από το νομό Αχαΐας έχουμε και σημαντικό πανεπιστήμιο και ερευνητικά κέντρα τα οποία ο κ. Υπουργός τα ξέρει καλύτερα από εμένα. Νομίζω ότι χρειάζεται η ενίσχυσή τους διότι εκτός απ’ αυτό που διαπιστώνουμε όλοι, μια διαρροή εγκεφάλων από την Ελλάδα στο εξωτερικό, υπάρχει και μια αντίστοιχη στην Ελλάδα από την Περιφέρεια στο κέντρο. Αυτό δημιουργεί στην Περιφέρεια ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, απ’ αυτά που έχει για διαφορετικούς άλλους λόγους.

 

Θέλω να πω ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, κάτι που άκουσα και δεν μου άρεσε, από έναν συνάδελφο που κατά τα άλλα εκτιμώ, τον κ. Δαβάκη, ο οποίος, συνέδεσε τον εκδημοκρατισμό με την ανατριχίλα. Ήταν πολύ βαριά έκφραση για έναν άνθρωπο γενικώς ήπιων τόνων, απ’ ό,τι ξέρω, αλλά θα έλεγα ότι ο εκδημοκρατισμός είναι πολλά πράγματα και σε πολλά επίπεδα. Για παράδειγμα, δεν είμαι ερευνητής, αλλά λόγω επαγγελματικής απασχόλησης έχω ασχοληθεί παλαιότερα και περιφερειακά με ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια και τα λοιπά, αλλά και πρόσφατα, στην προεκλογική περίοδο είχα επισκεφτεί ερευνητικά κέντρα στην περιοχή μου και σε κάποιο από αυτά υπήρξε σαφέστατη δυσφορία των ερευνητών από πολλές μονάδες που υπήρχαν στο κέντρο αυτό, ότι η διοίκηση αυτή δεν ενημερώνει καθόλου, λειτουργεί τελείως ξεκομμένα από τις μονάδες τις ερευνητικές που υπήρχαν μέσα στη δομή αυτή. Απ’ ό,τι έχω ακούσει, θα υπάρξει και αλλαγή των διοικήσεων, αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Πρέπει και το μοντέλο, αλλά και η αντίληψη να είναι τέτοια που να μην υπάρχει αποκοπή. Δεν είμαι ερευνητής, αλλά έχω καταλάβει ότι υπάρχουν σε όλους τους χώρους και στο χώρο αυτό και κάποιοι ανταγωνισμοί, όταν κάποιοι προσπαθούν να δώσουν πλεονεκτήματα σε κάποιους σε βάρος κάποιων άλλων και εννοώ με τρόπο αθέμιτο.

Μια τελευταία παρατήρηση στον αγαπητό συνάδελφο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, νομίζω πράγματι ότι είναι μια διαφορά αντίληψης και διαφορετικής οπτικής με τα άλλα κόμματα, νομίζω όμως ότι ακόμη και μέσα στο πλαίσιο των δικών του απόψεων, αυτό που είπε ως κριτική ότι είναι ένα σχέδιο που έρχεται προσαρμοσμένο αποκλειστικά και μόνο στις ανάγκες της επιχειρηματικότητας και της αγοράς και τα λοιπά, αδικεί νομίζω αυτά που είπε ο κ. Υπουργός, διότι, μίλησε βέβαια και για ανάγκες που προκύπτουν από την αγορά, αλλά μίλησε και για αυτό που είπε «curiosity driven έρευνα» που είναι η περιέργεια, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν καθορίζεται υποχρεωτικά από την αγορά. Υπάρχει εκεί η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου στον βαθμό που μπορεί να είναι ελεύθερη κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Όμως, δεν είναι ένα σχέδιο που ήρθε για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο κάποια συμφέροντα και να μην βοηθήσει τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται. Ευχαριστώ.

/ Βουλευτές Αχαΐας