Την Κυριακή θα εκδοθεί ΠΥΣ για τις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Την Κυριακή, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή ποιο θα είναι το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες καθώς επίσης και ποιο θα είναι το ποσοστό των μετατρέψιμων ομολόγων τύπου coco’s.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, η διαδικασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία και να αποφευχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

«Τη Δευτέρα, που θα ανοίξουν οι αγορές, θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου, θα έχει εκδοθεί και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός ενημέρωσε ακόμη ότι το Σάββατο, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, θα ανακοινώσει τους τελικούς αριθμούς και τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός κατά την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης:

πρώτον, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και δεύτερον να διατηρήσει «σοβαρή συμμετοχή» στις τράπεζες προκειμένου, σε ενδεχόμενη ανάπτυξη, να αυξηθούν τα κέρδη του.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου δεν θα είναι απεριόριστο, ο έλεγχος όμως στις τράπεζες χρειάζεται, αλλά όχι σε ποσοστό που θα αποτρέπει τους ιδιώτες να επενδύσουν στο κεφάλαιο.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η αντιπολίτευση εξέφρασε αντιρρήσεις για το κατεπείγον της διαδικασίας, με τον Μάκη Βορίδη εκ μέρους της ΝΔ να επισημαίνει πως δεν είναι δυνατόν για ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα να είναι προετοιμασμένοι οι βουλευτές και να αμφισβητεί τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος περί μη δυνατότητας να έρθει νωρίτερα στη Βουλή.

Ότι «βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στο απόλυτο αδέξοδο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» επισήμανε ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ ο οποίος υπενθύμισε πως αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια.

«Ότι έκαναν οι προηγούμενοι κάνετε και εσείς» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επισημαίνοντας πως το κόμμα του δεν αποδέχεται την διαδικασία και ζητεί να συζητηθεί το νομοσχέδιο με την κανονική διαδικασία.

«Ήταν γνωστό από το καλοκαίρι και δεν υπάρχει δικαιολογία. Η Βουλή δεν πρέπει να βιαστεί» ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως είναι ένα ατελές νομοσχέδιο που δεν έχει κλείσει και θα υπάρξουν τροπολογίες.

“Είναι κατεπείγον γιατί υπάρχει ανασφάλεια των πολιτών και πρέπει να υπάρχει ένα τραπεζικό σύστημα για να βγούμε απο την κρίση», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Κατσίκης (ΑΝΕΛ).

«Δεν αισθάνομαι έτοιμος ψυχολογικά να το υποστηρίξω. Το νομοσχέδιο αυτό θέλει μελέτη τουλάχιστον μια εβδομάδα» είπε ο Δ. Καβαδέλλας της Ένωσης Κεντρώων.

Η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου συνεχίζεται στην Επιτροπή, αφού απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον. Το πρωί του Σαββάτου εισάγεται στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση.

/ Χωρίς κατηγορία