Στη δημοσιότητα και τα “πόθεν έσχες” δικαστικών και προέδρων οργανισμών, προαναγγέλλει ο Ν. Βούτσης

Δημοσιοποίηση πόθεν έσχες και άλλων υπόχρεων, αλλά και μείωση των αποσπασμένων στους βουλευτές, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημοσιοποιούνται πλέον και τα πόθεν έσχες δικαστικών και προέδρων οργανισμών.

Ο Ν. Βούτσης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν την Βουλή.

-αλλάζει το καθεστώς για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. «Πλέον το πόθεν έσχες των περισσοτέρων κατηγοριών υπόχρεων θα περάσει εκτός Βουλής. Αυτό είναι καλό», ανέφερε και πρόσθεσε: «το έχει ζητήσει επιτακτικά και η τρόικα. Εγώ συμφώνησαν να φύγουν από τη Βουλή και να μείνουν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα. Τις προσεχείς μέρες θα βαδίζουμε σε αλλαγή ως προς το που θα γίνεται και ποια θα είναι η αρμόδια αρχή».

Με αφορμή τις υποθέσεις με τα πόθεν έσχες υπουργών όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε ότι από φέτος «υπάρχουν τα καινούργια έντυπα που είναι πιο αναλυτικά και σαφή και εκεί οφείλεται η παρεξήγηση για τους περίπου 130 νέους (σ.σ. βουλευτές και υπουργούς) που καλούνται να ξαναγράψουν. Στους παλαιότερους, που είναι περίπου 50 τους εστάλη επιστολή και οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν».

-θα μειωθεί ο αριθμός των συνεργατών των βουλευτών και των πρώην προέδρων της Βουλής με άξονα την αλλαγή του Κανονισμού της, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Θα υπάρξουν μετρημένες μειώσεις προσωπικού με ορίζοντα να γίνουν περισσότερες στην επόμενη φάση. Σε βουλευτές η πρόβλεψη θα είναι ένας λιγότερο αποσπασμένος», είπε.

-ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου έχει μειωθεί από τα 220 εκατ. προ κρίσης στα 135 εκατ. «Θα κάνουμε μια ειδική κουβέντα για τον προϋπολογισμό της Βουλής ώστε να είναι ενήμερη η κοινή γνώμη για το ύψος των δαπανών προ και μετά κρίσης, για τις αμοιβές των εργαζόμενων, την βουλευτική αποζημίωση, τα θέματα των μισθωμάτων ακινήτων, τα θέματα του λήζινγκ των ΙΧ ώστε να σταματήσει η πλάκα, διότι περί πλάκας πρόκειται», τόνισε.

-με απόφαση του προέδρου υπέγραψε την διάθεση τριών συνεχόμενων χώρων στη Μητροπόλεως στην τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου συνολικού εμβαδού 75 τ.μ. (ο κάθε χώρος έχει 25 τ.μ.). «Δεν είναι πολυτέλεια, κάθε πρόεδρος έχει 6 συνεργάτες», είπε ο Ν. Βούτσης συμπληρώνοντας ότι «θα ξεκινήσει μία διαδικασία απομείωσης, λελογισμένα θα λειτουργήσουμε» και ότι «υπάρχει η προοπτική συναινετικά να πάμε σε συμμάζεμα που δεν θα οδηγεί σε απραξία και απαξία του κοινοβουλευτικού έργου».

-ανασυγκρότηση Ανεξάρτητων Αρχών, όπως το ΕΣΡ: «πρόκειται για κρίσιμο και σοβαρό θέμα. Με βάση το Σύνταγμα χρειάζονται πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την ανασυγκρότηση. Αυτή η μέγιστη συναίνεση προϋποθέτει τουλάχιστον την συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς θέλουμε να κλείσουν τα ζητήματα ακόμη και χθες, αλλά από την πλευρά της ΝΔ εκ των πραγμάτων, επειδή έχει την εσωκομματική της διαδικασία, δεν προβλέπω πριν τις 22 του Νοέμβρη να υπάρξει ευτυχές τέλος. Βεβαίως είναι στην προτεραιότητα για αμέσως μετά».

Παράλληλα αλλάζει η διαδικασία συγκρότησης των Αρχών: «μαζεύουμε προτάσεις. Η διαδικασία θα είναι διαφορετική. Θα υπάρξει δημόσιο ενδιαφέρον. θα διαμορφωθεί ένα «καλάθι» από διαθεσιμότητες και μέσα από αυτό το «καλάθι» θα υπάρξει η διαβούλευση. Η κυβέρνηση δεν έχει συμμετοχή».

-νομοθετικό έργο: την Πέμπτη ψηφίζονται τα υπόλοιπα των πρώτων προαπαιτουμένων. Ακόμη έρχεται η ψήφιση των ΠΝΠ που «υπήρξαν τους τελευταίους μήνες και αφορούν το δημοψήφισμα, τα πλοία που ναυλώθηκαν για τους πρόσφυγες κ.α.». «Μιλούμε για 6 – 7 έως και 12 ΠΝΠ», πρόσθεσε.

-συνεκλήθη το ΔΣ του Ιδρύματος της Βουλής που «είχε 1,5 χρόνο να συγκληθεί».

-πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού «έτσι ώστε ότι ιδέες και προτάσεις υπάρχουν να μπαίνουν σε μία σειρά και για να υλοποιήσουμε σε χρονικό περιθώριο Φεβρουάριο – Μάρτιο να συμπεριληφθούν οι ειδικοί κανονικοί στον γενικό κανονισμό της Βουλής και να εξορθολογιστούν και να δημοσιοποιηθούν».

-τακτοποιούνται πληρωμές του παρελθόντος, όπως χρηματικά εντάλματα και δαπάνες για τη Βουλή των Εφήβων. «Δεν έχουμε εντοπίσει πρόβλημα κακοδιαχείρισης», διευκρίνισε ο Ν. Βούτσης.

-γίνονται προσπάθειες για χώρους που μπορούν να λειτουργήσουν και με άλλη μορφή π.χ. η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη ως Μουσείο Δημοκρατίας

-γραφεία πρώην πρωθυπουργών: «κάνουμε συστηματική προσπάθεια, στη συνέχεια της σωστής προσπάθειας που είχε γίνει στην προηγούμενη φάση, για να βρεθούν χώροι. Είμαστε σε συνεννόηση με πρώην πρωθυπουργούς για να βρεθούν χώροι. Έχει επιδειχθεί καλή διάθεση σε μία κλίμακα. Όταν βγει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα έχουμε πλήρη εικόνα τι χώροι μπορούν να διατεθούν».

Για τους συμβασιούχους της Βουλής ο Ν. Βούτσης ανέφερε πως «εφόσον καλύπταν τις ανάγκες που καλύπταν, θα δοθεί ολιγόμηνη ανανέωση και θα υπάρξει αναδρομική κάλυψή τους». Παράλληλα ρωτήθηκε για τους υπαλλήλους της Βουλής σημειώνοντας πως «έχει αναρτηθεί ο αριθμός τους. Κάνουμε ότι πρέπει ώστε από τους Γενικούς Διευθυντής και Διευθυντές να υπάρξει πλήρης βεβαίωση ποιος δουλεύει που και πόσο».

/ Χωρίς κατηγορία