Σπίρτζης: Άμεσα καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι κάτοικοι στην Σκόπελο

Άμεση προτεραιότητα είναι η καταγραφή από την Περιφέρεια και τους δήμους των ζημιών σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες αποζημίωσης των κατοίκων, που είδαν τις περισυσίες τους να καταστρέφονται από την πρόσφατη πλημμύρα, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης από τη Σκόπελο, που επλήγη από την πρωτοφανή νεροποντή.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, ο οποίος με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετέβη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, στο νησί, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, όπου διαπίστωσε το εύρος των προβλημάτων και ήρθε σε επαφή με τους κατοίκους, τους οποίους ενημέρωσε για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων.

Επίσης είχε συνεργασία με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συζητήθηκαν και αναδείχτηκαν οι αιτίες που, σε συνδυασμό με το ακραίο καιρικό φαινόμενο, προκάλεσαν τις καταστροφές στο νησί και διαμορφώθηκε σχέδιο παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στη Σκόπελο.

«Οι καταστροφές στο νησί είναι πάρα πολύ μεγάλες και σε υποδομές και σε κατοικίες και σε επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ. Το στοίχημα, είπε, «είναι η περιφέρεια και ο δήμος να κάνουν γρήγορα την καταγραφή, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην βοήθεια που πρέπει να δώσουμε στους κατοίκους, στις επιχειρήσεις, σε όποιον έχει πληγεί».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των συνεργείων, ζημιές έχουν υποστεί περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα.

Ο υπουργός Υποδομών διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα έχουν άμεση συνδρομή από την Πολιτεία, σημειώνοντας πως ήδη στο νησί φθάνουν μηχανήματα. Επίσης, ανέφερε ότι ζητήθηκε και η συνδρομή του ελληνικού στρατού και στέλνονται μηχανήματα για να βοηθήσουν στις υποδομές. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί το τέρας της γραφειοκρατίας, «για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους πολίτες, όσο μπορούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πιο γρήγορα. Αυτό είναι το στοίχημα».

«Υπάρχουν ευθύνες σίγουρα» τόνισε ο κ. Σπίρτζης και εξήγησε: «Αν δει κανείς όλες τις καταστροφές στο νησί, θα διαπιστώσει ότι είχαμε μεν ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι βέβαιο αυτό -δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο εύκολα, τόσος μεγάλος όγκος νερών, έχουμε μεγάλες φυσικές καταστροφές που επιβαρύνουν- έχουμε δε και κακοτεχνίες. Δεν είναι μόνο το λιμάνι, είναι και στην οδοποιία είναι σε πολλά πράγματα».

Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για παντελή απουσία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, όπως και της συνειδητοποίησης «που πρέπει να έχουμε για τα ρέματα, για τους αγωγούς, για όλα αυτά που μας φέρνουν αυτά τα αποτελέσματα» και σημείωσε: «Για τα έργα μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες για όλα τ’ άλλα οι ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν είναι 50 και 70 ετών. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αλλάξει η παιδεία μας και η συνείδησή μας».

/ Χωρίς κατηγορία