Σημεία Συνέντευξης του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγα στην εκπομπή “Πρωινή Ενημέρωση” της ΕΡΤ

ΡΗΓΑΣ

Για τα θέματα και τους στόχους το συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Οι επιθέσεις στη Γαλλία έχουν εντείνει το κλίμα του φόβου, κι εμείς με βάση τις αξίες μας αυτό το κλίμα φόβου πρέπει να το πολεμήσουμε. Άρα το θέμα αυτό, που συνδέεται και με τις προσφυγικές ροές, αποτελεί για εμάς θέμα και της ελληνικής επικαιρότητας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι το ασφαλιστικό, η πορεία της οικονομίας και το προσφυγικό. Εμείς θεωρούμε πως η κρίση του προσφυγικού και η κρίση στην οικονομία, είναι ουσιαστικά αλληλένδετες, είναι δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.

Γι΄ αυτό λοιπόν ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σύγκλιση του συμβουλίου, για να γίνει μια συζήτηση και να υπάρξει αν είναι δυνατόν μία κοινή στάση. Το θέμα δεν είναι να έχουμε τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, αλλά να ακούσουμε τις προτάσεις τους. Είναι παράδοξο το φαινόμενο που παρατηρείται μέσα στη Βουλή, τα κόμματα που έχουν ψηφίσει τη συμφωνία να μην ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα για την υλοποίησή της. Και είναι υποκριτική η στάση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, γιατί δεν έχουν παρουσιάσει καμία πρόταση. Οφείλουν τώρα λοιπόν, να έρθουν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για αυτά τα κρίσιμα, μεγάλα ζητήματα.

Για την πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα μέτρα που είμαστε αναγκασμένοι τώρα να εφαρμόσουμε λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το ασφαλιστικό βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω του PSI, των ομολόγων των ταμείων και όσων άλλων συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε αφ’ ενός τα ζητήματα που βρίσκονται σε άμεση προτεραιότητα, αλλά και εφ’ ετέρου να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου. Αυτό απαιτεί μεγάλη μεταρρύθμιση και μια συνολική στρατηγική που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό μας σύστημα .

Βρισκόμαστε ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων για το Ασφαλιστικό, γιατί προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Οι όποιες αλλαγές γίνουν τελικά θα πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος. Θέλουμε να αποφύγουμε την ανακεφαλαιοποιητική λογική και να διασφαλίσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη των γενεών. Βασική αρχή μας είναι ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο οποίο η συνολική σύνταξη να αποτελείται από την εθνική σύνταξη, που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία, και την αναλογική σύνταξη, που θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού ή του εισοδήματος. Και πρέπει φυσικά να υπάρχει το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα θα πρέπει να προχωρήσουμε, με στόχο την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε βάθος χρόνου.

Για την ισχύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την πιθανότητα συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους βουλευτές μας, επειδή έχουν μεγάλη ευθύνη όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση και το κόμμα, αλλά κυρίως απέναντι στην κοινωνία. Γνωρίζοντας τη συμφωνία, γνωρίζοντας σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, δεν δικαιούται κανείς να κάνει άλλες επιλογές. Είμαι σίγουρος πως όλοι οι βουλευτές μας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης που έχουν αναλάβει.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστια ευθύνη για το σημείο στο όποιο έχει φτάσει η χώρα. Ταυτόχρονα, καθ’ όλο το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η στάση τους υπήρξε άκρως υποκριτική. Και ούτε φαίνονται αποφασισμένοι να αλλάξουν πορεία και να κόψουν επιτέλους τους δεσμούς τους με την εγχώρια διαπλοκή και τα συμφέροντα που έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε αυτή τη χώρα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν και παραμένει προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που εμφανίζονται να έχουν ζημιές στην Ελλάδα, επειδή τα κέρδη τους βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεν μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος που ήδη έχει πληγεί τόσο, να λύσει και αυτό το πρόβλημα. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, αλλά και όλοι εμείς πρέπει να αποκτήσουμε ένα διαφορετικό ηθικό και αξιακό φορτίο για τον τρόπο που λειτουργούμε ως πολίτες αυτού του κράτους.

/ Χωρίς κατηγορία