ΣΥΡΙΖΑ για τα 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας: Απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού ένα μαζικό, αντιφασιστικό κίνημα

Στις 12 Οκτώβρη συμπληρώνονται 71 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους γερμανούς ναζί  και τους συνεργάτες τους.

Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε   τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών  της Αντίστασης, όσων «διάλεξαν τον δρόμο της ζωής, κι ας υπήρχε θάνατος μέσα». Όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα  ιδανικά της  ελευθερίας,  της ειρήνης, της δημοκρατίας. Θυμόμαστε και τιμούμε  τον αποφασιστικό αγώνα του  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Θυμόμαστε όμως, ταυτόχρονα, και την θηριωδία των ναζιστικών εγκλημάτων, τους διάσπαρτους, ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μαρτυρικούς τόπους, το Ολοκαύτωμα, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Μπλόκο της Κοκκινιάς, την πείνα, το σκοτάδι και τον τρόμο της Κατοχής. Τιμούμε την αντιφασιστική νίκη των λαών, μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στα χρόνια μας, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, με τρανταχτό παράδειγμα τη Χρυσή Αυγή, στον τόπο μας,  είναι κάτι που οφείλει να μας προβληματίζει, κάτι το οποίο οφείλουμε να πολεμάμε. Η  απάντηση στους νοσταλγούς του ναζισμού  δεν μπορεί παρά να δοθεί από ένα μαζικό, αντιφασιστικό κίνημα. Από έναν διαρκή, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό κι επιστημονικό αγώνα, ενάντια σε κάθε λογής αρνητές ή νοσταλγούς, ενάντια στην ψευδεπίγραφη θεωρία των «δύο άκρων», ενάντια σε όσους  διολισθαίνουν διαρκώς σε ακροδεξιά ρητορεία,  κλείνοντας  το μάτι στη Χρυσή Αυγή.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   12/10/2015

 

/ Χωρίς κατηγορία