Ρ. Σβίγκου: Καμία πρόταση από την αντιπολίτευση – Εξαντλείται στην κινδυνολογία

σβιγκου

Αποσπάσματα συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Κόκκινο 105,5»  (Νίκος Σβέρκος, Δημήτρης Κουκλουμπέρης)

Καλημέρα κα Σβίγκου. Τι γίνεται ακριβώς με τον κ. Τριανταφυλλίδη; Εσείς αντιδράσατε χθες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε την άποψή σας και εδώ ζωντανά στο ραδιόφωνο.

Θεωρούμε – και δεν είναι προσωπική μου άποψη – ότι είναι και συνταγματική επιταγή, αλλά και μέγιστη κοινωνική ανάγκη το πώς θα διασφαλιστεί καλύτερα και πληρέστερα ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Σε αυτό είμαστε απόλυτοι ως ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν υπάρχει και κανένα ερωτηματικό και για τη θέση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε και χθες ο Νίκος Φίλης, σε χθεσινή του παρέμβαση.

Ξέρετε, όμως, πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν, τι διάολο τώρα που ξεκινάει ο διάλογος για την παιδεία βγαίνουν και τέτοιες απόψεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί κάποιοι να πουν ότι .., να δημιουργηθούν συζητήσεις γύρω από τις στοχεύσεις μιας τέτοιας συζήτησης και μιας τέτοιας θέσης, που εκφράζονται και από έναν βουλευτή ο οποίος βρισκόταν στο προσκήνιο κιόλας την προηγούμενη περίοδο.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε βουλευτή να εκφράζει τις απόψεις του, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτές μπορεί να απέχουν τρομακτικά από τις συλλογικά διαμορφωμένες και χρόνια κατατεθειμένες απόψεις και θέσεις του κόμματός του.
Υπάρχει απόλυτη αντίθεση σε οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, είτε μιλάμε για αύξηση της συνδρομής από την πλευρά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είτε μιλάμε για την επιβολή διδάκτρων.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι οι γονείς όντως πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν τις ελλείψεις της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως επίσης πληρώνουν υπέρογκα ποσά για μια εκπαίδευση η οποία είναι καθαρά προσανατολισμένη στη βαθμοθηρία, έχει στον πυρήνα της έναν εξετασιοκεντρικό και ανταγωνιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να αλλάξουμε. Αφενός πρέπει να στηρίξουμε υλικοτεχνικά το δημόσιο σχολείο, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αλλάξουμε την ίδια τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης και τον ίδιο τον τρόπο τον οποίο μαθαίνουν  οι μαθητές.
Μέσα από αυτή την μεταρρύθμιση, της οποίας ο εθνικός διάλογος έχει μόλις ξεκινήσει, θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για μια τέτοια εκπαίδευση η οποία και θα προάγει τη γνώση, αλλά και θα σέβεται τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι αποδοκιμάζετε τέτοιες απόψεις και την έκφραση τέτοιων θέσεων…..

Δεν είναι ζήτημα αποδοκιμασίας ή επιδοκιμασίας. Σας λέω ποια είναι η κατατεθειμένη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Από εκεί και πέρα, υπήρξε και η χθεσινή δεύτερη δήλωση του κ. Τριανταφυλλίδη, όπου ο ίδιος λέει ότι δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση την επιβολή διδάκτρων. Οπότε πρέπει νομίζω να κρατήσουμε και αυτή την παρέμβαση.

Mόνο που το τελευταίο διάστημα ήταν το ένα κρούσμα αυτό με τον κ. Τριανταφυλλίδη, είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα τις συζητήσεις για τον σύζυγο της κας Καφαντάρη, μάθαμε εκ των υστέρων βεβαίως ότι  θα είναι άμισθος, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ που δήλωσε….

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είναι πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –να κάνουμε αυτή τη διευκρίνιση…

Αλλά έχει υποδειχθεί από την πλευρά της κυβέρνησης… Θέλω να πω ότι .

Έχοντας όμως ένα συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο.

Δεν θολώνει όμως το μήνυμα της αριστερής διακυβέρνησης από τέτοιες παρεμβάσεις;  Αυτό είναι το ερώτημα…

Κοιτάξτε. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις και είναι λάθος να τις συνδέουμε, εντελώς λάθος. Είναι άλλη η  υπόθεση που αναδείχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την θέση του κ. Αργυρίου, είναι άλλη η χθεσινή δήλωση του κ. Τριανταφυλλίδη, όπως και είναι  προφανώς άλλη η δήλωση του κ. Πιτσιόρλα.
Πιστεύω ότι και το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα και η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συμφωνία ως προς τους βασικούς άξονες πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κατατεθειμένη η πρόταση για το ασφαλιστικό. Προχωράμε στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και αμέσως μετά πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Δίνεται ένας πολυεπίπεδος αγώνας και για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου αλλά και στη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά συμφέροντα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κρατάμε και όχι πράγματα τα οποία και η ίδια η αντιπολίτευση τα εκμεταλλεύεται για δικούς της λόγους για να θολώσει το δημόσιο λόγο και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η συζήτηση εντός της χώρας.,
Και βεβαίως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. Σας ανέφερα πριν το ασφαλιστικό. Σήμερα περιμένουμε να δούμε και αν στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική του ομάδα- εάν θα ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το ασφαλιστικό. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε τη Ν.Δ. να κρύβεται πίσω από τους ανταγωνισμούς της για το ποιος θα  βγει πρόεδρος του κόμματος. Έκρυβε τα χαρτιά της σχετικά με την πρόταση για το ασφαλιστικό. Τώρα πρέπει η ΝΔ να βγει να μας πει ακριβώς τι προτείνει ως προς το ασφαλιστικό, γιατί, πέρα από την τρομολαγνεία ότι δήθεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν έχει καταθέσει απολύτως τίποτα.
Όπως επίσης περιμένουμε να δούμε και τη στάση των υπολοίπων κομμάτων, γιατί τείνω να πιστέψω ότι είναι σαν να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα τα κυβερνητικά σχέδια σε μια σειρά από τομείς, αλλά και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Δεν βλέπουμε καμία απολύτως παρέμβαση από την αντιπολίτευση που να μην εξαντλείται στην κινδυνολογία και τη στείρα καταγγελία.

/ Συνεντεύξεις