Ρ. Σβίγκου: Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών – Τώρα η ΝΔ συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή αντιπολίτευση

σβιγκου

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς

Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, , που θα προστατεύει κατά 60% τα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είχε συμφωνήσει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αυτό απαντούσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Κατάινεν σε ερώτηση του κ.Παπαδημούλη τον Οκτώβρη του 2014. Φαντάζομαι δεν τον αμφισβητεί κάποιος τον κ. Κατάινεν.

Καταφέραμε, μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, όταν αρχικά η θέση των δανειστών ήταν να καλύπτεται μόλις το 16% των νοικοκυριών, να φτάσει στο 60% αυτή η προστασία έτσι ώστε να μην πληγούν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για να συνεχίσουμε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Οπότε θα πρέπει να δούμε κι αυτό το σκέλος της συμφωνία, όπως και τα άλλα της σκέλη, πχ για τις 100 δόσεις, ως ένα βήμα το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε παρακάτω και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα επανεκκίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας.

Και βέβαια θα πρέπει να δημιουργηθούν εκείνοι οι όροι ώστε να μπορούν και οι πολίτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους, γιατί αυτό το οποίο δημιουργήθηκε τα πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής ήταν οι πολίτες να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και να φορτώνονται και με δυσβάσταχτα χρέη. Όπως θα πρέπει να υπάρχει και μια άλλη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος που θα μπορεί να δίνει ανάσες στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και δεν θέλει να αφήσει τα σπίτια των αδύναμων συμπολιτών μας βορά στις τράπεζες… Η ΝΔ έχει πάθει πλήρη αμνησία και δεν έχει καμία υπευθυνότητα τουλάχιστον στο να υπερασπιστεί αυτά που είχε δεσμευτεί…

Για τις αντιπολιτευτικές κορώνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. συναγωνίζονται τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο ποιος θα κάνει την πιο φτηνή, την πιο λαϊκίστικη και την πιο τζάμπα αντιπολίτευση.

Ζήσαμε μια διαπραγμάτευση 7 μήνες όπου ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. στήριζαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Αυτό που έλεγαν είναι «ψηφίστε ό,τι χαρτί σας δώσουν», τελικά συμφωνήσανε και αυτοί στην συμφωνία και τώρα δεν ψηφίζουν τα προαπαιτούμενα της. Και όχι μόνον αυτό. Μας εγκαλούν ότι δεν καταργήσαμε τα δικά τους μέτρα.

Έχουμε φτάσει σε έναν πλήρη παραλογισμό. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία πολιτική πρόταση για το μέλλον αυτής της χώρας και προσπαθούν αυτό να το κρύψουν με φωνές και με κραυγές. Δεν έχουν καταθέσει καμία πολιτική πρόταση από τη στιγμή που εκλέχθηκε η νέα Βουλή.

Ήταν τα «παιδιά για τα θελήματα» των δανειστών και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούν να κουνάνε το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές τις οποίες όχι απλά υλοποίησαν, αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τις πρότειναν.

Για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Κανένας έμμεσος φόρος και κανένας φόρος που επιβαρύνει τον καταναλωτή ή τον παραγωγό δεν είναι «δίκαιος» και «σωστός». Αυτή τη στιγμή όμως προσπαθήσαμε να βρούμε ισοδύναμα για την κατάργηση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέσα από τον τζόγο και μέσα από τη φορολογική επιβάρυνση σε κρασί, γύρω στα 0,30 το μπουκάλι. Πρέπει να τον κρίνουμε, με βάση αυτό το οποίο προσπαθούμε να καταργήσουμε, που είναι το ΦΠΑ του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Φαντάζομαι» δεν θα έχει κανένας αντίδραση από την αντιπολίτευση σχετικά με τον φόρο στον τζόγο…. Κατανοώ την αγωνία των πρακτόρων, από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει συνολικά μια κοινωνία που πλήττεται και για την οποία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, μέσα από έναν οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση.

/ Χωρίς κατηγορία