Ρ. Σβίγκου: Η αντιπολίτευση εξαντλείται σε κενολογίες – Η κυβέρνηση στέκεται μόνη της στις διαπραγματεύσεις

σβιγκου

Για την αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων, δηλαδή μίας οικονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη, μιας προσφυγικής κρίσης και μιας κρίσης ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καλείται να παίξει ένα ρόλο σταθεροποιητικό και ένα ρόλο που θα της επιτρέψει να είναι μέρος της διαχείρισης και της επίλυσης αυτών των κρίσεων με βάση ένα προοδευτικό πρόσημο. Τόσο στο επίπεδο της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, όπου πρέπει να επιλεχθούν λύσεις ανάπτυξης και όχι λιτότητας, στο επίπεδο των προσφυγικών ροών όπου η Ελλάδα προτάσσει τη λύση της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας απέναντι σε μια Ευρώπη φρούριο και ύψωσης νέων φραχτών, όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας όπου θα πρέπει η διαχείριση και η αποκλιμάκωση των κρίσεων να γίνεται με όρους διπλωματίας και πολιτικού διαλόγου.

Αυτό νομίζω ότι έχει φανεί από το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι δηλαδή και με τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των αρμόδιων υπουργείων, οι επισκέψεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό, με τελευταία αυτή σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, δεν έχουν έναν απλό εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά προσπαθούν από τη μια να προσδώσουν στην Ελλάδα το ρόλο που της αρμόζει, αλλά και από την άλλη η ευρύτερη περιοχή μπορεί να ωφεληθεί από την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας.

Για τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων πάνω σε μείζονα ζητήματα

Να σας θυμίσω ότι προεκλογικά αυτοί οι οποίοι σήμερα αρνούνται ακόμα και να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας την οποία είχαν ψηφίσει και που αυτή τη στιγμή αντιστέκονται σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι οι ίδιοι που καλούσαν προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση.

Εμείς αυτό που λέγαμε τότε και επαναλαμβάνουμε και σήμερα είναι ότι στα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ζήτημα του ασφαλιστικού, σε ζητήματα δηλαδή που ξεπερνούν έναν πολιτικό ορίζοντα τετραετίας, χρειάζεται ο διάλογος και οι προτάσεις όλων των πολιτικών κομμάτων. Να θυμίσω επίσης ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις αρχές του Οκτώβρη, ως προς το ασφαλιστικό, είχε προαναγγελθεί αυτός ο διάλογος χωρίς τότε να υπάρχουν οι σημερινές αντιδράσεις. Οπότε ο διάλογος αυτός δεν είναι κάτι καινούργιο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, η ΝΔ που ήταν στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιζητούσε το διάλογο για τα κρίσιμα θέματα, αλλά επίσης ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν είχε καν την ευθιξία να έρχεται στην Βουλή είτε για να ενημερώνει είτε για να απαντά στις ερωτήσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Δεν μπορούν τα κόμματα να «κρύβονται». Θα πρέπει να καταθέσουν τις πολιτικές τους προτάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν μόνο συμφωνίες. Σίγουρα θα υπάρξουν διαφωνίες και ενστάσεις, αλλά δεν γίνεται απλώς η αντιπολίτευση να εξαντλείται σε επίπεδο τηλεοπτικών παραθύρων, είτε σε καταγγελίες, είτε σε αφορισμούς και να μην καταθέτουν τα κόμματα τις δικές τους προτάσεις, που και αυτές θα πρέπει να κριθούν από τον ελληνικό λαό όπως και το κυβερνητικό σχέδιο.

Για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης

Τη στάση που κράτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διαπραγμάτευση την έχουμε δει και τη γνωρίζουμε. Είδαμε πως στην διαπραγμάτευση για τα στεγαστικά δάνεια, η ΝΔ, δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ κατήγγειλε στην Βουλή το δικό μας πλέγμα προστασίας υπέρ των αδυνάτων. Δεν έκανε τίποτα απολύτως σε επίπεδο Ευρώπης και μέσα από τις δικές της επαφές με μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας για να στηρίξει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει, τουλάχιστον, στις προσπάθειες της για διαπραγμάτευση υπέρ των αδυνάτων και υπέρ των ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων, να βρει συμμάχους και δεν γίνεται να συνεχίζεται μια αντιπολίτευση που εξαντλείται στην κενολογία και την καταγγελία.

Για τη φιλολογία περί οικουμενικής κυβέρνησης

Δεν αναζητούμε ούτε κυβερνητικούς συμμάχους, ούτε κυβερνητικούς εταίρους. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής. Όλοι γνωρίζουμε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης. Όλοι γνωρίζουμε ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και ασφυκτικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί, εκτός από τα μέτρα της συμφωνίας, και ένα παράλληλο πρόγραμμα υπεράσπισης των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Ας «ησυχάσουν» όσοι νομίζουν πως θα κληθούν να συμμαχήσουν με την κυβέρνηση… Αλλά το ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα οικουμενικής κυβέρνησης δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας.

 

/ Χωρίς κατηγορία